Uitstraling en comfort van parkeergarages

vrijdag 10 december 2021

Waar denkt u aan bij de term ‘parkeergarage’? De uitstraling en het comfort van een parkeergarage zijn van grote invloed op de beleving van de bezoeker. De combinatie van kleuren en pictogrammen op de wanden en de vloer, geven de parkeergarage een eigen identiteit. Doordat een vluchtroute een andere kleur heeft dan de reguliere route, zorgt kleur bijvoorbeeld niet alleen voor sfeer, maar ook voor veiligheid.

Kleurenblindheid

Voor een groot deel van de populatie is het zien van kleuren heel normaal. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Bij zo’n 700.000 mensen in Nederland functioneert het rode of het groene oogpigment niet of slecht. Omdat deze kleuren vaak voorkomen in het verkeer, is het belangrijk dat er een oplossing gezocht wordt, zodat ook deze mensen veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Bureau Blind Color vraagt hier meer aandacht voor. Mogelijke oplossingen zijn het standaardiseren van de plaats van deze kleuren. De kleur groen komt bijvoorbeeld altijd onder of links, terwijl de kleur rood standaard boven of rechts komt te staan.

Parkeervakken

Te kleine parkeervakken zijn een grote ergernis voor veel bezoekers van parkeergarages. Wist u dat psychologische factoren een grote rol spelen bij het inschatten van de grootte van een parkeervak? Schuin parkeren heeft de voorkeur voor veel bestuurders, maar heeft als nadeel dat dit veel ruimte kost. Bij een parkeervak met alleen lijnen, zijn bestuurders geneigd om meer naar rechts te parkeren, zodat zij gemakkelijker uit kunnen stappen. Bij een volledig gekleurd parkeervak, hebben bestuurders juist de neiging om in het midden van het vak te parkeren.

Gemak

Bezoekers van een parkeergarage wensen zoveel mogelijk gemak. Gemak bij het vinden van de route, bij het parkeren van de auto, het betalen van de parkeerticket en tot slot bij het uitrijden. Voldoende en duidelijke betaalpunten en de mogelijkheid om achteraf of via een app te betalen passen hier goed bij. Daarnaast is een duidelijke indeling en routing door middel van kleuren, pictogrammen en technologie een goede oplossing.

 

Meer weten over alles op het gebied van parkeergarages?
Download dan GRATIS Triflex’ whitepaper ‘Bouwstenen voor de perfecte parkeergarage’.

-