Vloerreiniging verdient aandacht

donderdag 22 maart 2012
timer 4 min
Het is niet direct een in het oogspringend onderwerp, het reinigen van de garagevloer. Toch is een schone vloer onderdeel van je visitekaartje en de veiligheid in de parkeergarage. De gekozen vloer, de gebruikte schoonmaakmiddelen en ook het ontwerp van de garage spelen een belangrijke rol.  

Vloerreiniging verdient aandacht

 

Betonjongens


Het komt niet vaak voor dat de ‘betonjongens’ nadenken over het reinigen van de garagevloer. Ook de ontwerper of architect hebben efficiënte schoonmaak niet hoog op hun aandachtspuntenlijst staan. Jammer, want er valt veel te winnen als eerder nagedacht wordt over het gebruik en onderhoud van vloeren in de te bouwen parkeervoorziening.

Kraantje op vloer 4, putje op begane grond


Het komt regelmatig voor dat een parkeergarage opgeleverd wordt met een kraantje op verdieping 4 en een putje op de begane grond. De schoonmaak van de vloeren wordt hierdoor continu belemmerd. Het vullen van een schrobmachine kost veel tijd, het afvoeren van vuil water ook. Als er geen of te weinig watertappunten en waterafvoerputten zijn, moet er bij elke reinigingsbeurt onnodig heen en weer gereden. Eigenlijk zou elke verdieping voorzien moeten zijn van een duimswaterleiding om de schrobmachines snel te kunnen vullen met schoon water. Een standaard kraantje, dat veelal geleverd –en door sommige ontwerpers geadviseerd wordt-, zorgt gedurende vele jaren voor onnodige tijdsverspilling bij de schoonmaak.

Schrobmachines


Ook het bergen van de schrobmachines en overig materiaal wordt nog al eens vergeten tijdens de bouw. Als achteraf nog een ruimte gecreëerd moet worden waar de machines kunnen staan en waar stroom is om de accu’s te laden, leidt dit tot verlies van parkeerplaatsen, extra bouwwerkzaamheden en overlast. De hiervoor te maken kosten zijn vele malen hoger dan wanneer al tijdens de bouw deze voorzieningen waren getroffen.

Onderhoud


Als de opening van de garage een feit is, worden door de beheerder afspraken gemaakt over de schoonmaak van de vloer. Een kostenpost die regelmatig tegenvalt; onderhoud kost nu eenmaal tijd én geld. Met de juiste voorzieningen vooraf wordt gedurende de gehele levensduur van de garage tijd en geld bespaard.

Wel of geen kunststof vloer


Hoe de vloer moet worden gereinigd is afhankelijk van het soort vloer dat in de garage ligt.
In een betonvloer waarop geen kunststof is aangebracht( een zeer goedkope optie voor de korte termijn) zullen vuil en vet maar ook andere verontreinigers (denk ondermeer aan zouten) in het beton trekken. Ook al is de vloer ‘vloeistof- en waterkerend’ afgewerkt, dan zal regelmatig onderhoud aan deze vloeren nodig zijn om te voorkomen dat ingetrokken vuil zich niet meer laat verwijderen. Uiteindelijk zal bij de sloop van de garage het beton als vervuild beton afgevoerd moeten worden omdat het te veel verontreinigd is. Als u duurzaam wilt ondernemen is een vloer zonder kunststoflaag een niet zo verantwoorde keuze.

Varianten


Als de vloer wél gecoat is, zijn er tientallen varianten in kwaliteit, laagdiktes en stroefheden. Over het algemeen kan gesteld worden dat gladde en lichte vloeren sneller strepen en dat plassen (water, zoutvlekken) al snel een smoezelig beeld geven. Frequent onderhoud is nodig om de vloer netjes te houden. Een anti-slip vloer daarentegen biedt vuil de kans zich te hechten in de poriën van de vloer. De vloer is stroef –en dus veiliger- maar het duurt langer om deze te reinigen en sommige vloeren zijn dermate stroef, dat deze eigenlijk alleen met hoge druk gereinigd kunnen worden. Een zeer arbeidsintensieve en kostbare klus. Het te gebruiken materiaal, de kwaliteit van de machines, de borsteldruk, het type schoonmaakmiddel en de frequentie zijn varianten die de effectiviteit van de schoonmaak en het visuele beeld beïnvloeden.

Geen richtlijnen


Jammer genoeg worden er noch voor de stroefheid, noch voor het reinigen van garages, in tegenstelling tot bijvoorbeeld kantoorpanden, richtlijnen gebruikt.
Dit heeft ondermeer tot gevolg dat het voor u lastig is om te checken of het reinigen voldoende is. En dat er bijvoorbeeld geen algemeen referentiekader is om te bepalen wat een acceptabel aantal uren is dat voor het reinigen van de vloer gerekend wordt.
Het advies is om een plan van aanpak te (laten) maken waarin u het gewenste niveau/uitstraling, de schoonmaak frequentie et cetera aangeeft om zo de garage op een door u vastgesteld en gewenst niveau te houden. Reinigen kunt u in eigen beheer uitvoeren of uitbesteden aan daarvoor gespecialiseerde bedrijven. Daarnaast is het raadzaam verschillende machines en reinigingsmiddelen te testen om zo vast te kunnen stellen wat voor uw garage de beste keuze is.

Met dank aan: Rob de Graaf – PenChemie, Leen Overduin – Syntec2000, Paul Spee – Sika, Dick Keijman – Industrial Cleaning.