VNG: geef BOA ruimte

maandag 3 december 2012
timer 2 min
De buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) openbare ruimte is van onschatbare waarde voor de veiligheid van de burgers en de leefbaarheid van de buurt. Om zijn gezag en herkenbaarheid te versterken realiseert de VNG een landelijk model uniform. Het onderscheid tussen boa en politie moet blijven bestaan. Een ontwikkeling naar gemeentepolitie is onwenselijk.

VNG: geef BOA ruimte

Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in haar document ‘Visie boa in de openbare ruimte’. “De boa is een op zichzelf staand beroep, met een andere positie in de samenleving dan de politie. Boa en politie moeten naast elkaar werken, niet in plaats van elkaar worden ingezet. Capaciteit van de politie in de wijk dient te worden gewaarborgd als achtervang voor het belangrijke werk van de boa,” aldus Annemarie Jorritsma, voorzitter van de VNG.

Optreden tegen criminaliteit behoort niet tot de taken

De boa is er om te handhaven op veiligheid en leefbaarheid. Hij moet interveniëren, maar ook stevig optreden tegen veelvoorkomende aantastingen van leefbaarheid in de buurt zoals te vroeg buitengezet huisvuil, zwerfafval en parkeerovertredingen. Het bevoegdhedenpakket van de boa moet logischer en samenhangend zijn. Het kan wat gemeenten betreft worden uitgebreid met optreden tegen lichte verkeersovertredingen. Optreden tegen criminaliteit behoort juist niet tot de taken van de boa. “Dit hoort bij onze politie. Het vraagt om heel andere bevoegdheden en bijbehorende opleidingseisen en vaardigheden. Laten we geen dingen dubbel organiseren in dit land,” aldus Jorritsma.

Geen geweldsmiddelen

De boa moet daarom ook geen geweldsmiddelen als een wapenstok of pepperspray gebruiken. Maar een andere uitrusting is wel aan de orde. Om het gezag en de herkenbaarheid van de boa te versterken realiseert de VNG een landelijk model uniform. De VNG wijst erop dat de opleidingseisen van de boa zijn verzwaard, zonder dat dit er overigens toe moet leiden dat de opleiding politiekenmerken krijgt. “Het blijft noodzakelijk dat de politie voldoende capaciteit beschikbaar heeft en snel ter plaatse kan zijn voor de boa’s, die ook de oren en ogen van de politie zijn.”