Vooraf nadenken over brandveiligheid

donderdag 6 september 2012
timer 2 min
De NOVB heeft onlangs de PositionPaper Brandveiligheid van Parkeergarages gelanceerd. In deze paper geeft de branchevereniging aan dat het voldoen aan de wettelijke eisen vaak niet afdoende is om de gevolgen van een brand voldoende af te schermen.

Vooraf nadenken over brandveiligheid

Heeft u de PositionPaper nog niet gelezen? U kunt de paper hier downloaden.

Restrisico acceptatie


John van Lierop van de European Fire Sprinkler Network wil graag het doel van de paper uitleggen en zegt het volgende: “Het doel van de position paper is dat we mensen vooraf willen laten nadenken over de brandveiligheid van de garage en de te verwachten gevolgen bij brand. Men moet zichzelf steeds de vraag stellen ‘welk restrisico accepteer ik?’.” De gevolgen van een brand in een afgelegen garage in een weiland zijn anders dan in een ondergrondse garage in binnenstedelijk gebied. “En daarin moeten bewuste keuzes worden gemaakt. Niet achteraf als het gebouw opgeleverd wordt, maar vóóraf als men de beslissing heeft genomen te gaan bouwen.”

Brandweer altijd in huis

Van Lierop bepleit dat het van groot belang is de te bouwen garage te bekijken als integraal onderdeel van de omgeving en dat als uitgangspunt te nemen bij de risicoafweging. “En dan blijkt dat sprinkler onder woonwerkcomplexen veelal een goede keuze is om de gevolgen van schade bij brand te minimaliseren. Want met sprinkler heb je de brandweer altijd in huis.”