VRT-verkeersbulletin gaat ook fietsinformatie delen

maandag 1 november 2021

In het Vlaamse verkeersbulletin van VRT, te horen op Radio 1, Radio 2, MNM en Studio Brussel, gaat naast informatie over omstandigheden op de weg voor automobilisten ook fietsers waarschuwen voor werkzaamheden en vertragingen op hun route. 

Ook in Vlaanderen gaan steeds meer mensen op de fiets naar hun werk. Het VRT-verkeersbulletin gaat daarom ook fietsers bedienen. Zo gaat de omroep ongevallen bomen, defecte bruggen en andere problemen op het fietspad melden. De informatie is afkomstig van de fietsers zelf, in samenwerking met de Vlaamse Fietsersbond en technologiebedrijf HYPE. 

Fietsers kunnen problemen melden in de Fietsersbond-app. De VRT bekijkt met de Fietsersbond en HYPE hoe de app na dit eerste stadium verder ontwikkeld kan worden. Voorlopig is de app een laagdrempelige meldingsapp – vergelijkbaar met Waze – maar op termijn moet het ook mogelijk worden om met de app als fietser rondom hindernissen heen te navigeren. De Fietsersbond bekijkt alvast hoe ze overheden kan meekrijgen in dit verhaal: werkzaamheden op fietsroutes zouden dan automatisch in de app gemeld worden.