Winnaar 'Fietspad van de toekomst' bekendgemaakt

dinsdag 10 maart 2020
timer 2 min
De drie winnaars van de prijsvraag 'Fietspad van de toekomst' zijn bekend. De winnaars ontvangen een innovatiebudget van 50 duizend euro.. De prijsvraag is een initiatief van de provincie Utrecht.

Eind vorig jaar schreef de provincie Utrecht de prijsvraag uit. Zowel bedrijven als particulieren konden ideëen indienen. De concepten moesten innovatief en realiseerbaar zijn en een bijdrage leveren aan doorstroming, veiligheid en comfort. Uit negen genomineerde bedrijven en één particulieren inzending koos de vakjury drie prijswinnaars. De winnaars ontvangen een innovatiebudget van 50 duizend euro voor doorontwikkeling en implementatie van hun idee. 

Te popelen

De boomveer van Boomkwekerij Ebben is één van de winnaars. Ebbens ambassadeur Urban Nature en boominnovator Stef Janssen nam de prijs in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Marco te Brömmelstroet. “We waren de enige groene genomineerde en ik hoopte dat de jury het belang van bomen voor de toekomst zou honoreren”, reageert Janssen. “Ik ben superblij met deze erkenning en sta te popelen onze innovatieve oplossing in de praktijk te brengen.” 

Boomveren

Boomveren zijn lichtgewicht systemen die niet met hun wortels in de bodem staan, maar in een technische constructie. Een boomveer weegt daardoor maar één tiende van het gewicht van een boom in de bodem, zo’n 400 kilo in plaats van 4000. Boomveren krijgen de ruimte om maximaal te bewegen in de wind. Ze worden niet met hun kluit vastgehouden door zware grondvolumes, maar innovatief in een lichte en sterke constructie of met een compacte boombeugel. De beweging veroorzaakt door de wind wekt boomstroom op, waarmee de boom geheel zelfvoorzienend kan zorgen voor de voedingsstoffen- en waterhuishouding. Eventuele reststroom kan worden gebruikt voor zaken zoals fietspadsignalering. 

Doorontwikkelen

De komende maanden benut Janssen om de technische constructie door te ontwikkelen. In overleg met de provincie Utrecht worden vervolgens locaties bepaald en zal de boomveer een plaats krijgen langs het fietspad van de toekomst.