Xperts aan het woord: de toekomst van wegmarkeringen

vrijdag 21 april 2023

Weet u nog? In maart 2021 publiceerden wij een Xpert interview met Hans Huijink over duurzame koudplastische wegmarkeringen. We zijn nu iets meer dan 2 jaar verder: wat is er in de markt veranderd? Wat zijn de trends en ontwikkelingen? En hoe speelt Triflex hierop in? Wij vroegen het aan Hans, Business Manager Road Marking & Infra Benelux en aan Maurice Iseger die als Rayon Manager Wegen en Infra het team in april 2022 is komen versterken. Het resultaat? Een interessant interview met nuttige inzichten over de ontwikkelingen in de branche en de rol Triflex.

Volgens Hans en Maurice is verduurzaming het sleutelwoord. Er wordt steeds meer gezocht naar markeringssystemen met een zo gunstig mogelijke footprint en met een zo beperkt mogelijke impact op het milieu. ‘Ik merk dat wegbeheerders en opdrachtgevers nadrukkelijk op zoek zijn naar een invulling voor verduurzaming’, aldus Hans. 

‘Triflex is specialist in twee-componenten koudplastische systemen en we zien een trend met een transitie van de traditioneel meer toegepaste thermoplastische wegmarkeringen naar koudplast. Allereerst omdat koudplast slijtvaster is en dus langer meegaat, daarmee is het ook een enorme winst in de vervuiling van microplastics. Verder kan koudplast ten opzichte van thermoplast in geringere laagdiktes worden aangebracht. Dit betekent minder kilogram dus minder impact op het milieu door beperkt gebruik van grondstoffen en transport’ somt Maurice op.

Nieuwe applicatietechnieken

‘In het kader van duurzaamheid, oriënteren wegmarkeerders zich ook meer op applicatietechnieken met elektrisch aangedreven materieel vertelt Huijink. ‘Thermoplast is een vaste stof die in ketels wordt verhit tot circa 180°C om vloeibaar te worden. Dat op dieselolie gestookte proces leidt uiteraard tot CO2-uitstoot. De twee-componenten koudplast is een vloeibare hars waar een verharder aan wordt toegevoegd. Verhitten met CO2- uitstoot is bij koudplast dus niet aan de orde. Tot slot is koudplast recyclebaar waar thermoplast einde levensduur separaat moet worden verwijderd en als bouwafval afgevoerd moet worden. Allemaal argumenten die opdrachtgevers helpen bij het maken van keuzes in het kader van duurzaamheid.’

‘Wilt u hulp bij het maken van keuzes? Doe dan gerust een beroep op ons’, vertellen Maurice en Hans enthousiast. ‘Wij leiden u bijvoorbeeld met een heldere, overzichtelijke presentatie graag door alle ins en outs op het gebied van wegmarkeringen, van de werking en eigenschappen van de verschillende soorten tot en met de regelgeving en eisen’

Innovaties

‘Triflex is continu bezig met optimaliseren. Onze systemen zijn goedgekeurd en hebben een hoog prestatieniveau. Uiteraard anticiperen we op de toekomst en hebben we inmiddels systemen beschikbaar met zeer hoogwaardige nastrooimiddelen met speciale optische eigenschappen die de zichtbaarheid naar extreem hoge niveaus brengen. De toekomst met autonoom rijdende voertuigen vraagt om beter presterende wegmarkeringen en daar spelen we met Triflex op in’ vertelt Hans.

Fietssnelwegen & Fietswegen

Volgens Maurice vragen fietssnelwegen, fietsstroken en fietswegen waar de auto te gast is om een heldere en onderscheidende markeringen. ‘Naast materiaal voor belijning heeft Triflex ook koudplastische oppervlaktecoatings met dezelfde eigenschappen qua duurzaamheid en verkeersveiligheid beschikbaar. Dat zijn robuuste, stroeve en gekleurde coatings waarmee fietsstroken/-paden zeer duidelijk gemarkeerd worden. De fietser kan daardoor veilig en comfortabel op pad.’

LCA-wegmarkeringen

‘In het kader van MVO is het ook van belang om producten en systemen te leveren waarvan de impact op het milieu zo gunstig mogelijk is. Om dat inzichtelijk te maken heeft Triflex samen met een gespecialiseerd instituut bijvoorbeeld voor een aantal wegmarkeringssystemen een Life Cycle Analyses (LCA) uitgevoerd. De uitkomst helpt bij het maken van duurzame keuzes. We zetten ons vol in om al onze systemen door middel van LCA in kaart te brengen’, aldus Hans en Maurice.

MVO-beleid Triflex 

‘Voor Triflex hangt succes samen met een economisch, ecologisch en maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel. Dit betekent ook dat wij kritisch kijken naar onze eigen bedrijfsvoering en de wijze waarop wij omgaan met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo is in 2018 is een geheel nieuwe fabriek gebouwd in Minden om ervoor te zorgen om op de meest energie-efficiënte manier te kunnen werken.

Ook op ons kantoor in Zwolle staat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoog in het vaandel en dragen wij graag ons steentje bij. Dit stralen wij ook uit op de weg! Ondertussen hebben 15 Triflex collega’s een elektrische auto en rijden zij door heel Nederland om klanten, partners, evenementen of projecten te bezoeken.

Daarnaast hebben wij zonnepanelen op het dak en heeft ons kantoor energielabel A. Ook een mooi initiatief: alle verlichting op kantoor is vervangen door LED-verlichting. Verder zijn alle sensoren vervangen door bewegingssensoren, op deze manier gaat alleen het licht aan als er mensen in de omgeving zijn.

Deze initiatieven hebben ervoor gezorgd dat onze CO2 footprint is verlaagd van 90 (in 2020) naar 74 (in 2021). Al een flinke stap in de goede richting dus!’ vertelt Hans.

Lees hier meer over ons MVO-beleid.

 

Foto: Triflex