Zaanstad regelt tijdsduur fietsparkeren blauwe vakken in APV

dinsdag 24 september 2013
timer 2 min
De gemeente Zaanstad gaat de maximale tijdsduur voor het parkeren van fietsen in de blauwe vakken op de Rustenburg in Zaandam opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Tot dat geregeld is, wordt er niet gecontroleerd op de tijdsduur van het fietsparkeren in de blauwe vakken. Mensen die de afgelopen tijd een boete hebben gekregen voor het overschrijden van de maximale tijdsduur, kunnen hun geld terugkrijgen. 

Zaanstad regelt tijdsduur fietsparkeren blauwe vakken in APV

De gemeente nam eerder dit jaar een verkeersbesluit, waarin was opgenomen dat fietsen in de rekken in de blauwe vakken op de Rustenburg in Zaandam niet langer dan vier uur mogen worden geparkeerd. Dit besluit is genomen om op deze locatie lang parkeren door forensen (richting station) tegen te gaan en zo de rekken beschikbaar te houden voor het winkelend publiek. Deze aanpak is de afgelopen maanden effectief gebleken, aldus de gemeente.

Bezwaar Fietsersbond


Naar aanleiding van bezwaar van de Fietsersbond is echter gebleken dat het verkeersbesluit niet de juiste juridische grondslag bevat om te kunnen handhaven op een tijdsduur, in dit geval maximaal vier uur.

Aanpassing van de APV


Het bezwaar van de Fietsersbond, dat het genomen verkeersbesluit van 22 januari 2013 onvoldoende juridische grondslag heeft voor het regelen van een vieruursregime, is gegrond verklaard. Nader onderzoek toont volgens de gemeente aan dat het instellen van een tijdsduurbeperking wel kan worden geregeld via een aanpassing van de APV. Het college van B&W heeft daarom een spoedprocedure gestart om de APV aan te passen, zodat het vieruursregime binnen de blauwe vakken mogelijk wordt gemaakt. Tot die tijd wordt niet gehandhaafd op kort parkeren en wordt het betreffende bord verwijderd.

 

Bron: Fietsberaad