Zonnepanelen in fietswegdek Brabantse N395

maandag 24 januari 2022

De provincie Brabant heeft op een gedeelte van het fietspad langs de N395 zonnepanelen in het wegdek geïntegreerd. Het fietspad is 35 meter lang en bestaat uit zonnepanelen die in betonplaten liggen. De betonplaten zijn als geheel aangeleverd en geplaatst. Het totale oppervlakte aan zonnepanelen is honderd vierkante meter, goed voor een jaarlijkse stroomopbrengst van ongeveer 10.000 KwH, oftewel het verbruik van drie gemiddelde huishoudens.

De provincies Noord-Holland en Zuid-Holland en Brabant werken samen aan een plan voor de aanleg van zonnefietspaden, onder de naam 'Zon op Infra'. In de drie provincies moet per provincie driehonderd meter zonnefietspad gerealiseerd worden. De aanbesteding voor dit project loopt nog. 

Het voordeel van het integreren van meerdere functies is de ruimtebesparing ten opzichte van het aanleggen van losse zonnepanelen. De provincies willen zo ook de markt voor dergelijke innovaties stimuleren. De zonnefietspaden fungeren als pilots voor de toekomst. Daarom zijn er bijvoorbeeld drie soorten zonnepanelen van drie verschillende aanbieders geplaatst. De levensduur wordt getest, net als de onderhoudsvriendelijkheid en de energieopbrengst. 

De zonnefietspaden zijn voorzien van een beschermende coating tegen weersinvloeden en strooizout. Het wegdek is stroef, zodat fietsers niet uitglijden. Eventueel kunne losse delen van het wegdek vervangen worden. 

 

-

Foto: provincie Noord-Brabant