Zwolle opent circulair fietspad

woensdag 16 februari 2022

Vanaf vandaag is het mogelijk om in Zwolle te fietsen op een fietspad dat is gemaakt van hergebruikt beton. Het fietspad en een bijzonder duurzame fietsbrug zijn geopend door wethouder René de Heer en de betrokken aannemers Schagen Infra, Knipscheer Infrastructuur en ipv Delft.

Wethouder de Heer laat in een nieuwbericht van de gemeente Zwolle weten dat het goed is om bij deze gebeurtenis stil te staan. “Op dit pad fiets je over hergebruikt beton. Een deel is afkomstig van een oud fietspad uit de regio. Uniek dat we op deze manier nieuwe paden kunnen creëren én aan onze duurzaamheidsambities te kunnen voldoen,” aldus wethouder de Heer.

Circulair en demontabel

Het nieuwe fietspad is aangelegd in Hessenpoort, een gebied dat de komende jaren voor grote ontwikkelingen staat. De komende jaren zal het gebied flink groeien en zullen verschillende bedrijven zich in het gebied gaan vestigen. Het circulaire fietspad, dat voor 80 procent uit hergebruikte materialen bestaat, is volledig demontabel. Op die manier blijven onderliggende kabels en leidingen altijd goed bereikbaar.

Bijzonder duurzame fietsbrug

Naast het circulaire fietspad werd er ook een bijzonder duurzame fietsbrug geopend. Deze brug bestaat voor een deel uit hout en voor een deel uit beton. Alle brugonderdelen zijn zo duurzaam en circulair mogelijk ontworpen, verschillende elementen van de brug zijn bijvoorbeeld geschikt voor hergebruik. De vijftien meter lange brug voldoet aan alle duurzaamheidseisen van de gemeente Zwolle.