Ontdek de CycloMedia LiDAR Puntenwolk

woensdag 5 mei 2021

CycloMedia is gespecialiseerd in het in beeld brengen van de openbare ruimte, bijvoorbeeld door middel van 360°-straatfoto’s en luchtfoto’s met GIS-nauwkeurigheid. De systemen van CycloMedia maken het mogelijk om efficiënt te werken door vanaf afstand een goed inzicht in de situatie ter plekke te krijgen. CycloMedia heeft deze dienstverlening nu uitgebreid met de innovatieve LiDAR-Puntenwolk.

Binnen Street Smart van CycloMedia zal heel Nederland in groot detail beschikbaar zijn in een LiDAR-Puntenwolk. Deze manier van accuraat driedimensionaal visualiseren maakt het makkelijk en eenvoudig om metingen in de openbare ruimte uit te voeren. Daarmee biedt de Puntenwolk een innovatief hulpmiddel om een duurzamere, veiligere en efficiëntere stadsinrichting te realiseren.

De Puntenwolk bestaat uit driedimensionale punten met zeer hoge dichtheid en nauwkeurigheid, waarmee de positie van zeer veel punten zeer precies gemeten kan worden. De kwaliteit van de visualisatie is fotorealistisch en volledig in drie dimensies. LiDAR kan worden toegevoegd binnen de Street Smart webviewer, naast de al beschikbare databronnen. De LiDAR-data is ook beschikbaar via een open API. Dat niet alleen, binnen Street Smart kunnen delen van de Puntenwolk ook worden gedownload en daarna zonder problemen gebruikt worden in andere software.

De LiDAR-Puntenwolk biedt inzicht in heel Nederland op straatniveau, in bijzonder groot detail, is volledig open en via een open API te benaderen en de datasets zijn niet beperkt tot gebruik in Street Smart. Daarmee is de Puntenwolk flexibel in te zetten. CycloMedia is druk bezig om de LiDAR-Puntenwolk te realiseren. Daarom zijn alle scanauto’s van CycloMedia voorzien van LiDAR-sensoren. Een aanzienlijk deel van Nederland is al beschikbaar.

Hoe werkt de Puntenwolk precies?

CycloMedia heeft een mobiel systeem om de omgeving in kaart te brengen. In dit systeem is nu het LiDAR-systeem geïntegreerd. Het LiDAR-systeem zendt 700 duizend laserpulsen per seconde uit. Elke puls die gereflecteerd wordt, wordt door het systeem geregistreerd. Door te meten hoe lang de tijd is tussen het uitzenden van de puls en het terug ontvangen van de weerkaatsing kan elk punt omgezet worden in een coördinaat binnen de Puntenwolk. Alle gemeten punten samen vormen een driedimensionale weergave van de gemeten buitenruimte: de CycloMedia Puntenwolk. CycloMedia vult de LiDAR-data aan met gegevens afkomstig van de andere meetsystemen en kan zo elk punt in de wolk voorzien van een kleur. Dit levert vervolgens een fotorealistische weergave van de werkelijkheid op.

Toepassingen

Met de Puntenwolk kan de openbare ruimte eenvoudig driedimensionaal gevisualiseerd worden. Door de data van de Puntenwolk te combineren met gegevens uit andere bronnen is winst te behalen op gebied van communicatie richting burger, binnen projectgroepen en tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. De Puntenwolk kan een effectief middel zijn om uitloop van projecten te beperken. De mogelijkheden om de Puntenwolk toe te passen zijn volop in ontwikkeling.

 

-