Parkeren is prijzig

donderdag 2 september 2021

Parkeren in de centra van de steden is niet gemakkelijker geworden en bovenal een stuk duurder als je een parkeerplek hebt gevonden. Dit geldt niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor de bewoners. Nieuwe bewoners moeten lang wachten op een parkeervergunning.

Parkeren fors duurder
Stadscentra worden steeds meer autoluw gemaakt en daarbij hoort ook het ontmoedigen van parkeren. Veel gemeenten hebben uitgebreide parkeerruimte buiten het centrum waar parkeerders met openbaar vervoer naar het centrum worden gebracht. Wil je toch parkeren in de schaarse plekken in de parkeergarages dan dien je daarvoor fors te betalen. Vooral in Amsterdam, de stad met de hoogste tarieven voor kort parkeren.

Parkeergarages
De ANWB heeft onlangs in 20 steden de parkeergarages getest op toegankelijkheid en veiligheid. Recent gebouwde parkeergarages scoren een stuk beter dan oude garages die veelal gekenmerkt worden door smalle hellingen en krappe parkeerplekken en onvoldoende veiligheid voor voetgangers. Elke stad kent wel deze garages waarbij je met een forse auto weinig te zoeken hebt. Voorbeelden zijn De Rozet in Arnhem en Markthof in Den Haag.

Vergunning parkeren
Parkeren is dikwijls voorbehouden aan vergunninghouders. Het betreft een parkeerzone die uitsluitend bestemd is voor bewoners en bedrijven wat aangegeven wordt met ‘P voor vergunninghouders'. Vergunningshouderparkeren betekent dikwijls geen garantie voor een parkeerplek. Is er wel sprake van een eigen parkeerplek dan wordt dit aangegeven met een bord waarbij het kenteken van de auto is vermeld. Om toch te voorkomen dat vreemde auto’s worden geparkeerd wordt de parkeerplek afgeschermd met een parkeerbeugel. Handig is dan een automatische parkeerbeugel die bediend kan worden met een handzender.

Een eigen parkeerplek is in de stad goud waard. De wachttijd voor een parkeervergunning is in veel steden zo’n 12 maanden. Een parkeerplek in een parkeergarage in eigendom kost in Amsterdam gemiddeld zo’n 50.000 euro, maar binnen de grachtengordel worden prijzen tot 150.000 euro gevraagd. Buiten de vier grote steden kost het zo’n 20.000 euro.