Data top 15, en dan?

maandag 12 april 2021

De Data top 15 is een term die momenteel veelvuldig de revue passeert bij onder andere gemeenten en andere wegbeheerders. Het programma ‘Digitalisering Overheden’ is de basis van de Data top 15, zodat alle overheden in 2023 digitaal op orde zijn. Deze digitale gegevens, van onder andere mobiliteit, kunnen bijdragen aan grotere vraagstukken, zoals verduurzaming en de mobiliteitstransitie. Het doel is om in 2023 al deze data voor 90% compleet te hebben. Het op orde maken van de 15 data-items is een tijdrovend proces, waarbij ondersteuning soms noodzakelijk blijkt.

Een belangrijk onderdeel binnen de Data top 15 is data op het gebied van parkeren. Bureau de Groot Volker is hierin gespecialiseerd en voert al ruim zeven jaar parkeeronderzoeken uit met behulp van ANPR-scanauto’s. Met deze scanauto’s kunnen onder andere statische parkeerdata, dynamische parkeerdata en bordendata worden vastgelegd. Bureau de Groot Volker heeft hier allerlei processen omheen ontwikkeld om enorme hoeveelheden data op de juiste manier te verzamelen en te verwerken. Zo wordt op een geautomatiseerde wijze de parkeercapaciteit, parkeerregimes, parkeerdruk en parkeermotieven in een databestand verwerkt. Ook kan een databestand gegenereerd worden, waarbij de parkeercapaciteit binnen een plaats of gemeente op parkeervakniveau gedigitaliseerd wordt. Voor een correcte manier van handhaven met scanauto’s, wat zeer waarschijnlijk in de toekomst vaker gerealiseerd gaat worden, is een dergelijk databestand noodzakelijk. Het leggen van een gedegen basis is van groot belang om periodiek actuele data te kunnen blijven verzamelen, hierdoor is er namelijk een optimale vergelijking mogelijk. Het onderwerp parkeren is inherent aan een continu proces van verandering. Met het eenmalig verzamelen van de data zijn we er dus nog niet.

Als alle data op orde is, wat gaat er dan met deze data gebeuren? Eigenlijk komt hier pas het meest interessante onderdeel aan de orde: de analyse en interpretatie van deze enorme hoeveelheid aan data. Er moet voorkomen worden dat data wordt verzameld om het verzamelen. Om grote hoeveelheden mobiliteitsdata te kunnen interpreteren is expertise, capaciteit en verkeerskundige kennis noodzakelijk. Onze specialisatie reikt verder dan alleen het verzamelen van parkeerdata. Bureau de Groot Volker beschikt over een team van onder andere verkeerskundigen, planologen en data-specialisten om deze enorme hoeveelheid data ook te kunnen vertalen naar allerlei adviezen.

Met de data top 15 wordt de eerste stap in de goede richting gezet. Bureau de Groot Volker kan  ondersteunen om deze waardevolle stap ook daadwerkelijk vanuit verkeerskundig oogpunt goed  te benutten.

-

Lees verder

Vernieuwde fietsenstalling met eigen identiteit

12 mei om 10:44 uur
De oude vloerafwerking van de ondergrondse fietsenstalling op station Haarlem, was beschadigd en versleten en…
Lees verder »

Parkeren onder een solar carport helpt gemeenten met verduurzamen

11 mei om 10:23 uur
Startup Park the Sun heeft een interactieve tool ontwikkeld die parkeergelegenheden in een gemeente in kaart…
Lees verder »

“De parkeergarage anno 2021 is van hout, multifunctioneel en energiepositief”

10 mei om 16:45 uur
Continental Car Parks heeft een concept ontwikkeld voor een energiepositieve multifunctionele houten parkeergarage…
Lees verder »

Een succesvolle mobiliteitshub met de juiste inzet van parkeren

10 mei om 12:19 uur
Waar moet ik aan denken bij het inrichten van een mobiliteitshub of knooppunt? En hoe zet ik mijn…
Lees verder »

Vervoersapp Gaiyo lanceert straatparkeerfunctie zonder transactiekosten

6 mei om 14:29 uur
Mobiliteitsapp Gaiyo biedt reizigers in nu ook de mogelijkheid om, zonder bijkomende kosten, te betalen voor…
Lees verder »

NS-app toont lege P+R-plekken 19 stations

3 mei om 13:53 uur
De reizigersapp van NS en de website tonen sinds 30 april op negentien treinstations of er nog parkeerplekken vrij…
Lees verder »

Duurzame renovatie met een passende uitstraling

3 mei om 10:31 uur
Bij de Ligustergarage in Leidschendam, gesitueerd naast het winkelcentrum Westfield Mall of The Netherlands,…
Lees verder »

Qpark stimuleert spreiding door ochtendkorting

29 apr om 15:47 uur
Parkeeraanbieder Qpark is een samenwerking aangegaan met INretail, waarbij het winkelend publiek een korting van…
Lees verder »