Moeten gemeenten betaald parkeren tijdelijk afschaffen?

dinsdag 31 maart 2020

Je kon er op wachten: de vraag of in verband met de coronacrisis het betaald parkeren niet even kan worden afgeschaft.

Door: Empaction

In Lelystad vraagt de ondernemersvereniging erom in verband met de teruggelopen inkomsten. In Meppel is het argument de kans op besmetting bij de parkeerautomaat. Wageningen wil de BOA’s vrijmaken voor coron-gerelateerde activiteiten en in Amsterdam en Rotterdam biedt men alleen gratis parkeren aan voor de zorgverleners. De lijst met steden waar betaald parkeren tijdelijk afgeschaft wordt, of de discussie daarover gevoerd wordt, groeit met de dag. 

Paradox

Alle argumenten, voor en tegen, zijn valide. Maar ook onderuit te halen. Als er ooit een argument is geweest om het wel te doen, dan is het nu. Er is noodgedwongen (#blijfthuis) in geen enkel centrum een bovenmatige parkeerdruk door bezoekers, hooguit door bewoners (#blijfthuis). Waarom dan aan bezoekers nog geld vragen? Maar de reden kan niet zijn om meer bezoekers te trekken (#blijfthuis). Dus is er eigenlijk geen argument om het wel te doen. Wat een paradox!

De reden om betaald parkeren tijdelijk af te schaffen heeft dus niet zozeer te maken met parkeerregulering, maar ligt meer op het vlak van sympathie tonen met bevolkingsgroepen die het moeilijk hebben. En dat is juist in deze tijden van crisis een heel valide argument. 

Tijdelijk kan definitief blijken te zijn

Als een gemeente zo’n gebaar wil maken, dan is er nog wel een onderwerp dat aan de voorkant aandacht verdient. Wanneer zetten we parkeerregulering weer aan en in welke vorm? Dankzij de tijdelijke steunmaatregelen van de overheid is het economisch belang van de middenstand na de crisis waarschijnlijk groter dan dat het nu is.

In Meppel is al een petitie gestart om betaald parkeren maar meteen definitief af te schaffen. En de verwachting is dat veel gemeenten zullen volgen. De financiële gevolgen van het tijdelijk afschaffen in geval van lege straten zijn goed te overzien, maar definitief afschaffen is een ander verhaal. En zeker in tijden dat het sociaal domein al zo’n grote claim legt op de gemeentelijke begroting.

Hoe kunnen we tegelijkertijd én de middenstand helpen én het centrum bereikbaar houden én de begroting in balans laten? Iedere gemeente die overweegt betaald parkeren tijdelijk af te schaffen moet eigenlijk eerst een antwoord bedenken op deze vraag, want tijdelijk kan zomaar definitief blijken te zijn.

Maatwerk

Ieder probleem is oplosbaar. Waarom? Als een probleem niet oplosbaar is, is het een feit en kunnen we niets anders doen dan ons er bij neerleggen. Het al dan niet afschaffen van betaald parkeren is een probleem en geen feit. Beantwoording van de vraag ‘Hoe dan?’ is altijd maatwerk. 

Wilt u naar aanleiding van deze blog meer weten? Neem dan contact op met Empaction via telefoonnummer: 040-213 78 80, of stuur een mail naar: info@empaction.nl. U kunt ook gebruikmaken van ons gratis telefonisch spreekuur, van maandag 30 maart tot en met donderdag 2 april, tussen 9:00 en 10:00 uur. 

Lees verder

Achtlaagse parkeertoren geopend in Leidsche Rijn

12 jan om 14:46 uur
Aan het Berlijnplein in Utrecht is een bijzonder parkeergebouw gerealiseerd dat met een opvallende toren een icoon…
Lees verder »

FietsParkeur introduceert nieuwe normen fietsparkeervoorzieningen

11 jan om 11:49 uur
FietsParkeur is hét keurmerk voor veiliger, duurzame en comfortabele fietsvoorzieningen. De stichting heeft nieuwe…
Lees verder »

Parkeerverguning tweede auto in Amsterdam fors duurder

6 jan om 14:45 uur
De gemeente Amsterdam wil het bezit van een tweede auto ontmoedigen. Daarom wordt een parkeervergunning voor een…
Lees verder »

‘Probleemwegdekken’ succesvol behandelen

5 jan om 13:34 uur
Decennialang worden hoogovenslakken gebruikt als fundament bij de aanleg van wegen. De slakken zijn een…
Lees verder »

Fastned opent eerste snellaadstation bij REWE-supermarkt

16 dec 2020
Fastned heeft de eerste van een geplande reeks snellaadstations geplaatst bij Duitse REWE-supermarkten. Zo kunnen…
Lees verder »

Veilige en esthetische afwerking parkeergarage Leidschendam

15 dec 2020
In Leidschendam wordt er sinds 2016 hard gewerkt aan het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland. Het…
Lees verder »

De huiselijkheid van een mega-parkeergarage

14 dec 2020
Geen imponerende innovaties maar ‘goede samenwerking’ en hoge eisen aan ‘warmte en gastvrijheid’ brachten ‘het…
Lees verder »

Focus op fiets(parkeren)

8 dec 2020
De nieuwbouwwijk Punt Sniep in Diemen ligt op een bijzondere locatie, met aan twee kanten water en aan de…
Lees verder »