Elektrisch Rijden Monitor 2020: elektrische auto komt binnen bereik

dinsdag 8 december 2020

ANWB presenteert de vierde jaarlijke Elektrisch Rijden Monitor. Dankzij aanschafsubsidie, dalende prijzen, meer tweedehands aanbod van elektrische voertuigen en toenemende actieradius lijkt de EV binnen bereik van de gewone Nederlander te komen. 

De ANWB stelt dat het aanbod van elektrische voertuigen steeds beter aansluit op de wensen en eisen van de particuliere autokoper, waar voorheen de elektrische auto vooral gericht was op de zakelijke (lease-)rijder. Zo is het aantal elektrische auto's met een nieuwprijs van maximaal 50 duizend euro gestegen van 22 naar 31. De totale gebruikskosten van een elektrische auto zijn, volgens de ANWB, nu vergelijkbaar met die van een gemiddelde benzineauto. 

Laadinfrastructuur

De laadinfrastructuur in Nederland, en dan met name de snellaad-infrastructuur, is fors uitgebreid en zal de komende jaren nog verder uitbreiden, zowel in stadskernen als in het landelijk gebied. Mede hierdoor is het aantal Nederlanders dat aangeeft binnen 5 jaar een elektrische auto aan te willen schaffen gestegen van 20 procent naar 26 procent. 

Aanschafprijs

Waar voorheen infrastructuur en actieradius het voornaamste probleem waren voor de doorbraak van elektrisch rijden, is nu de aanschafprijs nog een drempel, ook met aanschafsubsidies. Vooral voor particuliere rijders is een elektrische auto immers nog altijd een forse investering. Op de tweede plek van redenen om geen elektrische auto aan te schaffen staat nog wel de actieradius, gevolgd door een (gevoelsmatig) gebrek aan laadpalen. Ook geeft een kwart van de respondenten aan zich zorgen te maken over de levensduur van de accu, en een even groot deel geeft aan dat de huidige auto nog niet aan vervanging toe is.