Kolossale parkeergarage bij Jumbo Nieuwegein opgeleverd

donderdag 16 april 2020
timer 4 min
De parkeergarage bij het nieuwe distributiecentrum van Jumbo in Nieuwegein is klaar. In bouwteamverband werd de kolossale en toekomstbestendige garage in no-time gerealiseerd. In totaal biedt de 4-laagse parkeergarage bij de Jumbo plaats aan 1277 personenauto’s.

De parkeergarage bij het nieuwe distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in Nieuwegein is begin maart opgeleverd. “We zijn drie weken voor de bouwvak begonnen en onze werkzaamheden waren eind 2019 al gereed”, vertelt René de Ruiter, uitvoerder bij Stam en de Koning. “In opdracht van EZ Park zijn wij verantwoordelijk geweest voor de bouw van de staalconstructie, ruwbouw en de vloeren. De finishing touch, waaronder de afbouw en beplanting, wordt nu nog verricht. ”  

EZ Park Jumbo 
EZ Park bouwt, demonteert en herplaatst sinds 2010 bovengrondse parkeergarages van staal en beton. In een vast bouwteam worden de verschillende garages gebouwd. “Wij werken vrijwel altijd met hetzelfde team”, legt De Ruiter uit. “Door alle garages die we gebouwd hebben, komen we niet voor verassingen te staan. Iedereen weet wat er moet gebeuren. Daarnaast zijn de communicatielijnen kort. Dit alles zorgt ervoor dat we snel garages kunnen bouwen. In vijf maanden hebben wij al onze werkzaamheden verricht bij Jumbo Nieuwegein. De laatste twee maanden zijn we alleen maar bezig geweest met de afwerking van de garage.” Frank Egelmeers, directeur van EZ Park, voegt eraan toe: “Het werken in een bouwteam zorgt voor kortere lijnen en onze transparantie spreekt klanten aan. Door te werken met een vast team zijn we goed op elkaar ingespeeld en voorkomen we inefficiency en kunnen wij de klant snelheid garanderen.” 

Toekomstbestendig  

In totaal biedt de 4-laagse parkeergarage bij de Jumbo plaats aan 1277 personenauto’s. De begane grond is gereserveerd voor 279 personenauto’s en 29 motoren. Met een verdiepingshoogte van 4 meter is rekening gehouden om in de toekomst de begane grond te gebruiken als een parkeervoorziening voor 160 distributiebussen. In eerste instantie worden in de parkeergarage negen laadpalen geplaatst voor elektrische voertuigen. Het in de parkeergarage geïntegreerde onderverdeelstation heeft de capaciteit om dit aantal in de toekomst uit te breiden. Achter elkaar geplaatste hellingbanen maken een snelle ontsluiting mogelijk en beperken de verkeerscirculatie in de parkeergarage tot een minimum. 

Volledig demontabel 

Zoals alle parkeergarages van EZ Park is ook de garage in Nieuwegein demontabel en flexibel. De Ruiter: “De Jumbo parkeergarage is volledig demontabel. Hoewel uitbreiden altijd mogelijk is, wordt het bij de Jumbo misschien wat lastiger omdat er simpelweg weinig ruimte voor is.” Wat de parkeergarage bij het distributiecentrum zo bijzonder maakt is het formaat van het gebouw, legt De Ruiter uit. “Het is een kolossale garage van in totaal 256 meter lang. Er zitten twee dilataties in, dat zie je niet zo vaak bij parkeergarages.” 
 
De hoofddraagconstructie van de Jumbo parkeergarage is opgebouwd uit een thermisch verzinkte staalconstructie met betonnen TT-liggers. De nog aan te brengen gevelbegroeiing bestaat uit een variatie van drie klimplanten. Verticale lamellen verfijnen de gevel en kaderen de verschillende typen planten. Het betreft een natuurlijk geventileerde parkeergarage. De gescheiden in- en uitritten en de entrees voor voetgangers worden geaccentueerd in de gevel met verticale lamellen in de bedrijfskleuren van Jumbo. De parkeergarage is met een passerelle verbonden met het distributiecentrum, zodat werknemers en bezoekers de oversteek droog kunnen maken. 

b
De laatste hand wordt gelegd aan de parkeergarage bij logistiekbedrijf Vanderlande in Veghel

Booming business 

EZ Park bouwt momenteel voor het gebouw Plus Ultra op de Wageningen Campus een parkeergarage met 321 parkeerplaatsen voor personenauto's en een fietsenstalling voor zo’n 300 fietsen. Ook wordt de laatste hand gelegd aan de parkeergarage bij logistiekbedrijf Vanderlande in Veghel. “We bouwen daar een nieuwe garage tegen een bestaande aan”, vertelt De Ruiter. Egelmeers voegt eraan toe: “We zijn daar begonnen met een garage met 500 plaatsen. Deze is vervolgens uitgebreid met nog eens 600 parkeerplaatsen. Nu zijn we bezig met een tweede uitbreiding.” Daarnaast wordt er gewerkt aan de fundering van een parkeergarage in Apeldoorn. “In week 15 beginnen wij met het aanbrengen van de staalconstructies”, vertelt De Ruiter. Hij merkt dat de vraag naar bovengrondse demontabele parkeergarages stijgende is. “Voor zover ik het kan overzien is het booming business. Ik merk aan onze werkzaamheden dat het steeds drukker wordt.” 

Lees meer over de projecten van EZ Park

Jumbo parkeergarage