Eerste meters voor elektrische krol én asfaltspreidmachine

donderdag 5 mei 2022

BAM Infra Nederland heeft deze week twee van zijn elektrische machines voor het eerst ingezet. Gisteren maakte de eerste volledig elektrisch aangedreven asfaltspreidmachine zijn eerste meters op de A35. Vandaag kwam de zogenoemde 'Krol-e' voor het eerst in actie op het Buitenhof in Den Haag. Met de inzet van deze volledig elektrische machines zet BAM een grote stap naar een emissieloze bouwplaats. 

BAM zet zich actief in om zich als bouwbedrijf verder te verduurzamen. Het bedrijf streeft naar een zo positief mogelijke milieu-impact. In de afgelopen jaren heeft BAM flink geïnvesteerd in de verduurzaming van het materieel. Eind vorig jaar was BAM onderdeel van een pilotproject in Lemele, daar werd aan de rand van een Natura-2000 gebied volledig elektrisch gewerkt. BAM streeft ernaar om dit jaar de eerste volledig emissieloze asfaltset op de weg te hebben staan. 

Asfaltspreidmachine

Begin dit jaar onthulde BAM de volledig elektrische asfaltspreidmachine. Na een intensief ontwikkelingsproces rolde de volledig elektrische asfaltspreidmachine in Nieuwleusen geruisloos de garage uit. Deze week kwam de machine voor het eerst in actie. De asfaltspreidmachine werd ingezet voor het project Integraal Groot Onderhoud op de A35. Rijkswaterstaat is opdrachtgever van dit project. In het bijzijn van Fred-Jan Moll, regiodirecteur bij BAM Infra Nederland, en het projectteam legde de elektrische asfaltspreidmachine haar eerste meters af tijdens de werkzaamheden.   

Fred-Jan Moll: "We moeten minder stikstof en CO₂ uitstoten en dus emissieloos gaan werken. Een investering in een elektrische asfaltspreidmachine is een van de stappen die wij zetten. We hebben de keten, partners en opdrachtgevers nodig om stappen te zetten. Want verduurzamen doen we samen."

Dik de Weger, programmamanager Emissieloos Materieel bij Rijkswaterstaat: "De eerste inzet van een elektrische asfaltspreidmachine is een mooie mijlpaal. Emissieloos werken komt zo weer een stap dichterbij en daarmee ook onze ambitie om in 2030 klimaatneutraal en circulair te werken en bovendien de uitstoot van fijnstof en stikstof terug te dringen."

De elektrische asfaltspreidmachine zorgt voor een besparing van zo’n 150 liter diesel per draaidag van acht uur. Dit komt neer op een reductie van ruim 93.000 kilogram CO₂ en 115.000 gram stikstofoxide op jaarbasis. Naast de emissievoordelen maakt deze elektrische asfaltspreidmachine aanzienlijk minder geluid dan de huidige machines.  

Krol-e 

Een krol is een graafmachine of hijskraan die geschikt is gemaakt om ook over het spoor te kunnen rijden. Normaal gesproken beschikt een krol over een op diesel aangedreven motor. In samenwerking Met ATM Group bouwde BAM in één jaar tijd een bestaande 'dieselkrol' om tot een volledig elektrisch aangedreven machine. Samen met ELEO heeft AMT Group het verwisselbare batterijsysteem voor de krol ontwikkeld. Het batterijsysteem bestaat uit vier verwisselbare batterijenpakketten van ieder 60 kWh. Dit zorgt ervoor dat de elektrische krol ingezet kan worden met minimaal één batterijpakket en met twee of meer pakketten werkt zij op maximale kracht. Op vier volgeladen batterijpakketten is krol-e naar ongeveer tot acht uur inzetbaar. De verwisselbare pakketten bieden ook de mogelijkheid om haar langer dan acht uur in te zetten. Dan werkt de krol-e om de beurt op twee pakketten, terwijl de andere twee pakketten om de beurt worden opgeladen met DC snelladen. Met de inzet van de elektrische krol wordt jaarlijks 55.000 kilogram CO₂ bespaard.

"-"
De Krol-e voor het eerst in actie (Bron: BAM Infra Nederland)

De Krol-e werd maakte vandaag zijn eerste meters tijdens werkzaamheden op het Buitenhof in Den Haag. De krol wordt ingezet bij de gefaseerde vervanging van tramlijn 16. Gedurende de werkzaamheden is Tram 16 op de gebruikelijke route buiten dienst en word gedeeltelijk via een alternatieve route geleid. 

Naast de krol-e zet BAM op het project in Den Haag meer elektrisch materieel in. BAM gebruikt onder andere ook een elektrische hoogwerker, knikmops en Wacker trilplaat. 
 

Klik hier voor meer informatie over de duurzaamheidsprojecten van BAM Infra Nederland.

 

Elektrische asfaltspreidmachine - Bron; BAM Infra Nederland