Hubs in nieuwe woonwijken als toekomst?

vrijdag 19 november 2021

“Hoe de toekomst van parkeergarages er uitziet? Er zullen ongetwijfeld minder auto’s komen in de toekomst. Maar dat houdt de ontwikkeling van parkeerhubs niet tegen. Die zullen steeds meer in nieuwe woonwijken verschijnen en uitgebreid worden met andere voorzieningen. Met EZ Park richten wij ons ook steeds meer op deze hubs in woonwijken”, zegt Frank Egelmeers, directeur van EZ Park. 

“Bij EZ Park zijn we goed in het zo slim en efficiënt mogelijk neerzetten van een parkeergarage, die eventueel kan worden aangepast of ‘opgepakt’ kan worden om ergens anders opnieuw opgebouwd te worden. We kijken daarbij hoe we deze op een zo’n efficiënt mogelijke manier in het landschap kunnen plaatsen. Waar plaatsen we de garage en hoe gaan we om met rijroutes en in- en uitgangen? Met een klant bespreken we de plek die zij in gedachten hebben en hoeveel ruimte er is. Op basis daarvan adviseren we hoe we daar het beste een parkeergarage neer kunnen zetten. Moeten we bijvoorbeeld meer de hoogte in bouwen, zodat de grond beter wordt benut? Efficiënt omgaan met de ruimte dus,” aldus Egelmeers. 

Hubs in nieuwe woonwijken 

“Hoewel veel parkeergarages neergezet worden bij grote bedrijven of openbare gelegenheden, is een nieuwe ontwikkeling het bouwen van een parkeergarage als hub in woonwijken. Daar houden we ons steeds meer mee bezig. Bewoners van een nieuwe wijk dienen hun auto in de hub te parkeren in plaats van voor de deur. Door die manier van parkeren ontstaan nieuwe, mooie, autoluwe wijken. Als het gaat om bereikbaarheid is dat een prachtige oplossing. En er kunnen meer auto’s worden geparkeerd op een kleiner oppervlak. Bovendien komt de wijk er fraaier uit te zien. Onze garages worden zo onderdeel van een groter geheel, waarin efficiënt met ruimte in een nieuwe wijk wordt omgegaan.” 

“Omdat we met EZ Park gespecialiseerd zijn in modulaire parkeergarages, zijn we een interessante partij voor gebieds- en projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Zij vragen ons om een efficiënte invulling van de hub in een nieuwbouwwijk. Op basis van het plan voor die woonwijk ontwikkelen en bouwen wij een parkeergarage. Zo’n samenwerking verloopt hartstikke goed en is tamelijk uniek in Nederland.” 

Ontwikkelingen in de toekomst

Egelmeers ziet een verandering gaande op het vlak van mobiliteit, maar ziet de vraag naar parkeergarages daarbij stijgen. “In de toekomst gaat het echt wel gebeuren dat er minder auto’s komen en meer andere vormen van mobiliteit. Je ziet dat veel jeugd ook al wat minder waarde hecht aan een auto. Maar dat houdt de ontwikkeling van parkeergarages niet tegen. Die zullen alleen meer gecombineerd worden met andere vormen van vervoer én vaker in woonwijken verschijnen. Die hubs zullen daardoor groeien en daaruit ontstaan weer nieuwe behoeftes.” 

“Deze hubs kunnen uitgebreid worden met allerlei voorzieningen. Winkels, afhaalpunten voor pakketjes, een stomerij, dat soort dingen. Die hubs kunnen exploitanten zo uitgebreid maken als zij willen, maar daar houden we ons niet mee bezig. En zaken als onderhoud en software laten we aan henzelf over. Maar we luisteren wel naar de wensen van onze klanten en passen de garage daarop aan. Daar zijn we goed in: niet alleen zo efficiënt mogelijk neerzetten, maar ook efficiënt inrichten.” 

“Op dit moment ligt de focus ook op het gebied van elektrische auto’s in parkeergarages, want dat aantal wordt er steeds meer. Het aantal aanvragen voor hubs stijgt ook en dat klinkt misschien logisch, maar toch zijn er heel veel mensen die hun auto ‘gewoon’ voor de deur willen parkeren. Voor hen is een hub minder logisch, maar misschien zal dat in de toekomst toch langzaam moeten veranderen.” 

Duurzaamheid 

Egelmeers: “We werken zoveel mogelijk samen met hetzelfde team en dezelfde partners. We bouwen met hen duurzame relaties op en dat maakt het werk een stuk efficiënter, omdat we van elkaar weten hoe we werken. We hoeven sommige dingen dus niet steeds opnieuw uit te leggen en gaan er geen dingen mis die bij nieuwe bouwpartners misschien wel mis kunnen gaan. Zo komen we in het bouwproces voor weinig verrassingen te staan en kunnen we zo snel, duidelijk en efficiënt mogelijk werken bij nieuwe projecten.” 

“Maar het meest duurzame aan onze oplossingen is natuurlijk dat we onze parkeergarages gewoon kunnen aanpassen als de situatie daarom vraagt: juist hoger, of er een stuk afhalen. En ‘oppakken’ en ergens anders weer opbouwen. Duurzamer dan dat wordt het eigenlijk niet.”

Hubs in nieuwe woonwijken als toekomst?

Lees verder

Nieuw systeem in Gent leidt bezoekers naar vrije parkeerplekken

2 dec om 14:54 uur
De Belgische stad Gent zal medio 2022 een nieuw dynamisch verkeerssysteem implementeren. Het systeem zal…
Lees verder »

De nieuwe wereld van parkeren

30 nov om 16:33 uur
WPS Parking, specialist in parkeeroplossingen, kijkt graag vooruit. De wereld van mobiliteit is volop in beweging…
Lees verder »

Handhaving as a Service (HaaS): van Diemen tot Dubai

30 nov om 16:30 uur
Met de komst van de scanauto is het registreren van parkeerproblemen een stuk makkelijker en efficiënter geworden…
Lees verder »

Helikopterdek weer kleur- en slijtvast

30 nov om 09:36 uur
De markeringen op een helikopterdek van een ziekenhuis in Utrecht waren sterk verouderd, onvoldoende zichtbaar en…
Lees verder »

Duurzaam parkeren met Triflex

22 nov om 14:48 uur
Iets waar je als innovatieve architect of planoloog niet meer omheen kan, is het actuele thema duurzaamheid. In de…
Lees verder »

Veiligheid in de parkeergarage

3 nov om 09:53 uur
De parkeergarage van een bedrijf of instelling is de eerste en de laatste plek die bezoekers zien. Het is…
Lees verder »

Gemeente Amsterdam brengt met dashboard fietsparkeerdruk in kaart

2 nov om 15:58 uurtimer4 min
Gemeente Amsterdam maakt sinds kort gebruik van een dashboard om onder meer het aantal fietsen en…
Lees verder »

Parkeerapp maakt betalen via Tikkie mogelijk

26 okt om 09:38 uur
Automobilisten kunnen voor hun parkeertransacties voortaan gebruik maken van Tikkie. Via de parkeerapp Instapark…
Lees verder »