Niek van den Adel inspireert en activeert: 'Fietsen is van levensbelang'

maandag 10 mei 2021

Niek van den Adel liep in 2010 een ernstige dwarslaesie op, maar vond plezier in het leven terug dankzij het handbiken. Tijdens zijn keynote op het Nationaal Fietscongres op 17 juni vertelt hij hoe mensen en organisaties tegenslag en verandering kunnen omzetten in veerkracht en wendbaarheid.

“Het wordt een verhaal met een lach en een traan, want op mijn 28e liep ik een dwarslaesie op. Voor mijn ongeluk had ik niet zoveel met fietsen, maar na mijn ongeluk in 2010 ben ik gaan handbiken. Het gaf me mijn mobiliteit en daarmee mijn vrijheid terug, want ik kan sindsdien weer zelfstandig de hond uitlaten en mijn dochters naar school brengen.”

“Sindsdien organiseer ik ook samen met anderen jaarlijks de Handbikebattle, waarin we bergen gaan beklimmen en onze grenzen verleggen. Door het handbiken kreeg ik letterlijk mijn vrijheid en daarmee ook het plezier in het leven terug. Ik leerde mijn leven anders inrichten en pakte weer zelf de regie.”

Met verandering omgaan

“In ieders leven verandert momenteel veel en we kampen allemaal met wat tegenslag. Tijdens mijn keynote wil ik mensen en organisaties laten zien hoe belangrijk het is om het leven anders in te gaan richten. Ik wil skills meegeven om anders met tegenslag om te leren gaan en veerkracht te tonen. Met relatief eenvoudige tips wil ik niet alleen inspireren, maar ook activeren.”

“De enige constante die we hebben in het leven, is verandering. Daarom moeten organisaties en mensen wendbaarheid tonen en in beweging blijven, om toekomstbestendig te kunnen zijn. Je bent eigenaar van je eigen toekomst.”

“De fietsindustrie is momenteel bijvoorbeeld enorm aan verandering onderhevig, maar het is een enorm belangrijke industrie. Die mag niet teloor gaan. Daarom zou ik zeggen: durf wendbaar te zijn. Het gaat tegenwoordig veel meer om bewegen dan om fietsen alleen. Als fietsfabrikanten tegenwoordig bijvoorbeeld nog geen e-bikes produceren, hebben ze een probleem.”

Wees wendbaar en veerkrachtig

“Aan het einde van mijn keynote hoop ik dat de mensen weten hoe hun organisatie wendbaar en veerkrachtig kan worden en dat ze weten: dit kan ik morgen anders gaan doen binnen mijn organisatie. Maar ook dat ze vol enthousiasme en energie de rest van de dag tegemoet treden.”

“De kans is groot dat er meer mensen ‘in de zaal zitten’ die tegenslag in hun leven hebben meegemaakt en zich in mijn verhaal herkennen. Ik wil die mensen graag met elkaar verbinden, maar ook meegeven wat ze op persoonlijk vlak kunnen doen op het moment dat het tegenzit.”

Kom naar het NFC op 17 juni

“De aanwezigen krijgen tips en tricks van me om verandering in hun leven toe te laten. Ze kunnen leren van iemand, voor wie mobiliteit geen vanzelfsprekendheid is. Fietsen en sporten zijn essentiële levensbehoeften, ook voor mensen met een beperking. Ik kan de aanwezigen beloven dat ze met mijn keynote binnen 30 minuten met een lach en een traan, maar ook met veel energie de dag ingaan.”

Wilt u digitaal bij het Nationaal Fietscongres aanwezig zijn? Bekijk het programma en meld u aan.

Niek van den Adel vond zijn levensgeluk terug dankzij het handbiken. Hij wil anderen inspireren en activeren om op een positieve manier met verandering om te gaan

Lees verder

‘Meer Fietsen = Meer Bomen’ tijdens Mobiliteitsweek Utrecht

15 sep om 12:50 uur
Tijdens de Mobiliteitsweek Utrecht (16 t/m 22 september) van de Provincie Utrecht organiseert de provincie op de…
Lees verder »

F1-bezoekers Zandvoort omarmen elektrische fiets

14 sep om 13:56 uur
Tijdens het Formule-1-weekend in Zandvoort werd gevreesd voor grote verkeerschaos, maar uiteindelijk kwamen…
Lees verder »

Kwaliteitssprong fietsparkeren; uit én thuis!

7 sep om 09:19 uur
Een fietsenstalling kan een fietsnetwerk of herontwikkeling maken maar ook breken. Je kunt nog zo’n mooie (snel)…
Lees verder »

Fietsenstalling ov-knooppunt Capelsebrug flink uitgebreid

3 sep om 09:20 uur
De fietsenstalling bij het bus- en metrostation Capelsebrug is flink uitgebreid. Vanaf september zijn er in 430…
Lees verder »

Campagne over het nut van de fietsspiegel

27 jul om 09:37 uur
Fietsen houdt mensen gezond en vitaal, dat geldt vooral voor senioren. Daarom moeten ouderen zich veilig voelen op…
Lees verder »

Fiets en ITS: fietsapps in soorten en maten

12 jul om 15:33 uur
Denk je aan fietsapps, dan denk je al snel aan Strava (voor de sportieve fietser) of de fietsknooppuntenplanner (…
Lees verder »

Werkgevers kunnen meer doen om fietsen te stimuleren

7 jul om 09:41 uur
Hoewel steeds meer werkgevers aangeven hun werknemers te willen stimuleren vaker de fiets te pakken, ervaren…
Lees verder »

Diefstal van e-bikes met ruim 37 procent gestegen

6 jul om 09:59 uur
De e-bike is populairder dan ooit, en deze trend zal naar verwachting alleen maar doorzetten. Vooral het gemak…
Lees verder »