Niek van den Adel inspireert en activeert: 'Fietsen is van levensbelang'

maandag 10 mei 2021

Niek van den Adel liep in 2010 een ernstige dwarslaesie op, maar vond plezier in het leven terug dankzij het handbiken. Tijdens zijn keynote op het Nationaal Fietscongres op 17 juni vertelt hij hoe mensen en organisaties tegenslag en verandering kunnen omzetten in veerkracht en wendbaarheid.

“Het wordt een verhaal met een lach en een traan, want op mijn 28e liep ik een dwarslaesie op. Voor mijn ongeluk had ik niet zoveel met fietsen, maar na mijn ongeluk in 2010 ben ik gaan handbiken. Het gaf me mijn mobiliteit en daarmee mijn vrijheid terug, want ik kan sindsdien weer zelfstandig de hond uitlaten en mijn dochters naar school brengen.”

“Sindsdien organiseer ik ook samen met anderen jaarlijks de Handbikebattle, waarin we bergen gaan beklimmen en onze grenzen verleggen. Door het handbiken kreeg ik letterlijk mijn vrijheid en daarmee ook het plezier in het leven terug. Ik leerde mijn leven anders inrichten en pakte weer zelf de regie.”

Met verandering omgaan

“In ieders leven verandert momenteel veel en we kampen allemaal met wat tegenslag. Tijdens mijn keynote wil ik mensen en organisaties laten zien hoe belangrijk het is om het leven anders in te gaan richten. Ik wil skills meegeven om anders met tegenslag om te leren gaan en veerkracht te tonen. Met relatief eenvoudige tips wil ik niet alleen inspireren, maar ook activeren.”

“De enige constante die we hebben in het leven, is verandering. Daarom moeten organisaties en mensen wendbaarheid tonen en in beweging blijven, om toekomstbestendig te kunnen zijn. Je bent eigenaar van je eigen toekomst.”

“De fietsindustrie is momenteel bijvoorbeeld enorm aan verandering onderhevig, maar het is een enorm belangrijke industrie. Die mag niet teloor gaan. Daarom zou ik zeggen: durf wendbaar te zijn. Het gaat tegenwoordig veel meer om bewegen dan om fietsen alleen. Als fietsfabrikanten tegenwoordig bijvoorbeeld nog geen e-bikes produceren, hebben ze een probleem.”

Wees wendbaar en veerkrachtig

“Aan het einde van mijn keynote hoop ik dat de mensen weten hoe hun organisatie wendbaar en veerkrachtig kan worden en dat ze weten: dit kan ik morgen anders gaan doen binnen mijn organisatie. Maar ook dat ze vol enthousiasme en energie de rest van de dag tegemoet treden.”

“De kans is groot dat er meer mensen ‘in de zaal zitten’ die tegenslag in hun leven hebben meegemaakt en zich in mijn verhaal herkennen. Ik wil die mensen graag met elkaar verbinden, maar ook meegeven wat ze op persoonlijk vlak kunnen doen op het moment dat het tegenzit.”

Kom naar het NFC op 17 juni

“De aanwezigen krijgen tips en tricks van me om verandering in hun leven toe te laten. Ze kunnen leren van iemand, voor wie mobiliteit geen vanzelfsprekendheid is. Fietsen en sporten zijn essentiële levensbehoeften, ook voor mensen met een beperking. Ik kan de aanwezigen beloven dat ze met mijn keynote binnen 30 minuten met een lach en een traan, maar ook met veel energie de dag ingaan.”

Wilt u digitaal bij het Nationaal Fietscongres aanwezig zijn? Bekijk het programma en meld u aan.

Niek van den Adel vond zijn levensgeluk terug dankzij het handbiken. Hij wil anderen inspireren en activeren om op een positieve manier met verandering om te gaan

Lees verder

De economische waarde van fietsen wordt weleens vergeten

8 jun om 09:52 uur
Waar in beleid al snel rekening gehouden wordt met de waarde van autokilometers en -uren, wordt de fiets niet zo…
Lees verder »

Kies alvast uw favoriete sessie uit workshopronde 1 van het Nationaal Fietscongres op 17 juni 2021

3 jun om 10:17 uur
Speed pedelecs, deelfietsen, sociale inclusie in Ankara, fietsparkeren, veilig naar school, snelle fietsroutes,  …
Lees verder »

Wordt Dieren hét fietsdorp van Gelderland?

1 jun om 12:28 uur
Bureau de Groot Volker en Stichting Fiets op 1 hebben als streven om van het plaatsje Dieren, waar beide gevestigd…
Lees verder »

Verkeerslicht met LED-strip voor fietsers in Amsterdam

1 jun om 10:43 uur
In Amsterdam is een LED-strip geplaatst bij het verkeerslicht voor fietsers op de kruising Stadhouderskade/…
Lees verder »

Ondergrondse fietsenstalling biedt ruimte aan Leidseplein

28 mei om 10:57 uur
In het verleden struikelden bezoekers van het Leidseplein in Amsterdam soms over de fietsen en brommers. Dat is…
Lees verder »

Fietsersbond en Rover tegen reserveringsplicht fiets in trein

27 mei om 17:21 uur
NS wil vanaf deze zomer een reserveringsplicht instellen voor reizigers die hun fiets mee willen nemen in de trein…
Lees verder »

De inhaalrace van de fiets

27 mei om 15:30 uur
Komende maand wordt voor de twaalfde keer het Nationaal Fietscongres gehouden. Wim Bot, beleidsadviseur bij de…
Lees verder »

Slimme fietshelm om fietskoeriers te ondersteunen

17 mei om 11:01 uur
Een slimme fietshelm moet fietskoeriers helpen in drukke situaties. Het idee is afkomstig van een…
Lees verder »