Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van parkeren bij vastgoed

dinsdag 6 juli 2021

Er is een toenemende vraag naar complete ontzorging van beheerders van vastgoed. Dat geldt ook voor de parkeervoorziening. XPark heeft om die reden zijn dienstverlening uitgebreid. Naast het leveren van parkeersystemen en het exploiteren van parkeerterreinen biedt het bedrijf nu ook totaal beheer aan van parkeervoorzieningen.

Door Jan Willem Kerssies
Dit artikel verscheen in MobiliteitsPlatform 2/2021: Handhaving en Veiligheid.

Bij het managen van parkeerterreinen zijn vaak meerdere partijen betrokken die niet op elkaar aansluiten. Dit veroorzaakt vaak vertraging en irritatie. Niet alleen bij de beheerder, ook bij de verschillende gebruikersgroepen van de parkeervoorziening. De combinatie van parkeersysteem XPark, exploitatie van parkeerterreinen aangevuld met het nieuwe uitgebreide servicepakket van XPark zorgt voor totale ontzorging voor de beheerder van een parkeervoorziening.

Bij XPark merkten ze dat eigenaars en beheerders van parkeervoorzieningen (parkeerterreinen en garages) niet alleen op zoek zijn naar een goed parkeersysteem, maar dat er ook behoefte is aan totale ontzorging voor hun parkeervoorziening, zegt salesmanager Eric Plaatsman. “De dagelijkse praktijk leert dat er meerdere partijen betrokken zijn bij het beheer van een parkeervoorziening. Zo komt het parkeersysteem van partij A, de schoonmaak van partij B, de meldkamer van partij C en de exploitatie van partij D. Maar dat zijn vaak niet de partijen die ook operationele en inhoudelijke kennis hebben van parkeermanagementsystemen en parkeerproblematiek.”

Gevolg is dat beheerpartijen moeten werken met systemen die niet complementair zijn aan elkaar en waar ze de ins en outs niet van kennen. Plaatsman: “bij ons zit je wat dat betreft goed. Alle diensten voor het beheer van een parkeervoorziening worden nu gebundeld bij één partij, die ook het parkeersysteem levert. De beheerder heeft nu maar één aanspreekpunt.” Zijn collega Jeroen Mol voegt eraan toe: “wij hebben klanten die gebruik maken van onze parkeersystemen, maar die de beheerovereenkomst bij andere partijen hebben ondergebracht. Als er dan problemen ontstaan dan zitten er soms wel drie schakels tussen voordat de klacht of vraag bij ons terecht komt. Aangezien de emoties vaak snel oplopen bij parkeren, moet je zorgen dat bezoekers snel geholpen worden”, aldus Mol.


Verschillende systemen

In de praktijk worden op één parkeervoorziening verschillende systemen gebruikt door verschillende gebruikersgroepen. “Bewoners hebben bijvoorbeeld een eigen intercomsysteem, of een eigen kaartlezersysteem, evenals bedrijven die ook gebruikmaken van de parkeervoorziening”, vertelt Mol. “Daarnaast is vaak een derde partij verantwoordelijk voor de meldkamer. Als je alles met één managementsysteem kunt regelen, dan is het zonde om drie systemen te gebruiken. Inmiddels is de situatie zo dat vastgoedeigenaren tegen ons zeggen; dit is onze parkeervoorziening, dit zijn onze gebruikers, plaats jullie parkeersysteem en ontzorg ons.”


Parkeeroplossingen

XPark is gespecialiseerd in parkeeroplossingen die werken op basis van kentekenherkenning. Door de combinatie van intelligente software, ANPR kentekencamera's, slagbomen/speedgates en een intercomscherm krijgen bezoekers toegang tot een parkeervoorziening. Niet alleen parkeergarages, maar ook parkeervoorzieningen bij ziekenhuizen, hotels, evenementenlocaties en vliegvelden worden volledig ontzorgd. Mol: “je kunt alles eenvoudig regelen via een gebruiksvriendelijke website en je hoeft verder geen software te installeren. Je hebt alleen inloggegevens nodig.” Het beheer van de parkeerlocaties is eenvoudig te regelen via het parkeermanagementsysteem in de cloud, vertelt Mol. “Wanneer we een samenwerking aangaan krijgen we van de klant te horen hoeveel plekken er voor de verschillende huurdersgroepen zijn. Wij verwerken deze informatie, maken accounts aan en geven de huurder van de parkeerplaats een training en een overzichtelijke gebruikershandleiding. Vanaf dat moment kan de huurder zelf alles regelen.” Bij XPark wordt veel tijd gestoken in het doorontwikkelen van het parkeersysteem. “Bijna iedere twee weken hebben we wel een update”, zegt Plaatsman. “Met zowel nieuwe als ook gebruikersfunctionaliteiten die voortvloeien uit de feedback van gebruikers.”

Getrainde mensen

Met het parkeersysteem kunnen gebruikers 24 uur per dag contact opnemen met de meldkamer. Zowel bij de inrit als bij de betaalautomaat. Plaatsman: “daar werken mensen die getraind zijn in het gebruik van ons systeem. Als er dan iemand bij de poort staat, wordt hij altijd geholpen. Als dat bijvoorbeeld een bezoeker is zonder parkeerrecht dan wordt het recht netjes in het systeem gezet.” Onder totale ontzorging verstaan ze bij XPark ook het schoonhouden van een parkeervoorziening. Daarnaast zorgt het softwarebedrijf ook voor de marketing, in geval het een parkeervoorziening betreft waar derden tegen betaling kunnen parkeren. “Dat betekent concreet dat we ervoor zorgen dat de parkeervoorziening goed gevonden wordt. Niet alleen door de routering naar de parkeergarage, maar ook via de verschillende parkeerapps”, aldus Plaatsman.

Onnodige kosten

Vastgoedeigenaren hebben lagere operationele kosten door het gebruik van XPark, stelt Mol. “Als het gaat om de inrichting van een terrein, pand of kantoor dan is parkeren maar een klein deel van het totale budget. Maar geregeld komt het voor dat de overgrote meerderheid van de klachten die een vastgoedeigenaar ontvangt, te maken heeft met parkeren. Het afhandelen van problemen en het beantwoorden van alle vragen zorgen zo voor onnodige personeelskosten. Met één aanspreekpunt zijn ze af van alle uren probleemafhandeling en de vastgoedeigenaren weten zeker dat alles snel geregeld wordt. Dat wordt gewaardeerd door onze opdrachtgevers”, zo besluit Mol.

Over Xpark

XPark
www.XPark.nl

-

Lees verder

Gegarandeerd veilige parkeerdekken

21 jul om 16:19 uur
Afdichten en beschermen van de ondergrond in parkeergarages is essentieel voor een veilige parkeergarage. Systemen…
Lees verder »

Parkeerhandhaving met scanauto doormiddel van verkeerskundige GEO-informatie

20 jul om 15:06 uur
Digitalisering en het verzamelen van data hebben een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. Ook in de…
Lees verder »

‘Door parkeergarages worden dure vierkante meters beter benut’

20 jul om 14:23 uur
Parkeergarages die gebouwd worden nabij en zelfs op bedrijfs- en productiehallen worden steeds meer een trend. Dat…
Lees verder »

Hellingbaan en inritzone markthal Rotterdam grondig gerenoveerd

8 jul om 15:58 uur
De hellingbaan en de inritzone van de parkeergarage onder de Markthal in Rotterdam, waren ernstig beschadigd door…
Lees verder »

Diefstal van e-bikes met ruim 37 procent gestegen

6 jul om 09:59 uur
De e-bike is populairder dan ooit, en deze trend zal naar verwachting alleen maar doorzetten. Vooral het gemak…
Lees verder »

Hellingbaan en inritzone markthal Rotterdam grondig gerenoveerd

29 jun om 12:31 uur
De helingbaan en de inritzone van de parkeergarage onder de markthal in Rotterdam, waren hevig beschadigd door…
Lees verder »

Wegen en wegmarkeringen lijden onder extreme warmte

24 jun om 14:36 uur
Met de warmere zomertemperaturen hebben het wegdek en de wegmarkeringen het zwaar te verduren. Het is daarom…
Lees verder »

Parkeerdek boven supermarkt in Valkenburg voorzien van fraaie en kwalitatieve uitstraling

17 jun om 13:24 uur
Het parkeerdek van de Jan Linders supermarkt in Valkenburg was voorzien van een verouderd gietasfalt. De…
Lees verder »