“Zorgen dat fietsers kunnen dóórfietsen”

donderdag 8 april 2021

Op initiatief van Goedopweg en de gemeente Utrecht heeft een pilot plaatsgevonden om de doorstroming voor fietsers bij verkeerslichten te verbeteren op basis van daadwerkelijk gemeten data. Cycledata was mede-initiator, ontwikkelaar en uitvoerende partij in deze pilot. “De data die wij leveren is daadwerkelijk real-time gemeten data met een hoge nauwkeurigheid, niet gebaseerd op enig algoritme”, vertelt Marc Witteveen, directeur van Cycledata.

De pilot is gedaan op de Archimedeslaan in de Utrechtse wijk Rijnsweerd. “Dat is een complex kruispunt met veel verkeer, zowel openbaar vervoer, autoverkeer als fietsers. Je wilt een goede doorstroming van colonnes fietsers realiseren, zodat fietsers op de fiets kunnen blijven zitten en door kunnen fietsen bij het verkeerslicht. Dat kan door onze accurate fietsdata te koppelen aan de verkeersregelinstallatie.” Voor het realiseren van de koppeling met de verkeersregelinstallaties werkt Cycledata samen in een partnership met Monotch, dat de koppeling met Talking Traffic verzorgt.

De pilot is afgelopen november begonnen en inmiddels met succes afgerond. “We hebben regelmatig handmatige tellingen verricht, met name tijdens de spitsuren op het fietspad. Deze metingen werden naast de metingen uit ons meetsysteem gelegd om de nauwkeurigheid te verifiëren. We kwamen elke meting uit op een nauwkeurigheid van 96 tot 98 procent. Onder leiding van Arjan Bezemer, adviseur van Talking Traffic binnen het programma ‘Goedopweg’*  zijn de nodige testen en verificaties uitgevoerd. Er zijn vergelijkingen uitgevoerd tussen het aantal geregistreerde fietsCAMmetjes in de RIS-logging en het aantal gemeten fietsers met de radar. Ook deze resultaten waren erg positief. De gemeente Utrecht, maar ook het Ministerie van IenW, verantwoordelijk voor Talking Traffic, zijn enthousiast. Jonathan de Vries van de gemeente Utrecht heeft in het verkeersregelprogramma een zogenaamde  “fietspeloton-ingreep” toegevoegd. Met het fietsradarsysteem heb je eerder en meer zicht op hoeveel fietsverkeer er nog gaat komen, zodat groepen fietsers met behulp van de fietspeloton ingreep langer groen krijgen en minder hoeven te stoppen. Momenteel lopen de metingen om inzichtelijk te maken wat deze maatregel voor de doorstroming van het fietsverkeer doet. Medio april wordt het evaluatierapport van deze pilot gepubliceerd.

“Wij kunnen een goede doorstroom realiseren voor fietsverkeerslichten gebaseerd op werkelijke nauwkeurige real-time metingen.”

Het systeem, de i-Signum, werkt op basis van de fietsradarsystemen (Signum) van Cycledata, die met een hoge nauwkeurigheid real-time meten hoeveel fietsers met welke snelheid het fietsverkeerslicht naderen. “Systemen die gebaseerd zijn op algoritmes zijn toch vaak minder nauwkeurig waarin Cycledata zich onderscheid.”

Na het succes van de pilot in Utrecht zit Cycledata niet stil. “Meerdere steden hebben al  interesse voor deze iVRI koppeling getoond”, aldus Witteveen.


Over Goedopweg

In Goedopweg werken de provincie Utrecht, de gemeenten Utrecht en Amersfoort, Rijkswaterstaat en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen aan een goede bereikbaarheid en een gezonde leef- en werkomgeving in onze regio.

-

Lees verder

1500 extra fietsparkeerplekken in Rotterdamse binnenstad

14 apr om 14:58 uur
In de Rotterdamse binnenstad moeten nog dit jaar 1500 tot 2000 extra fietsparkeerplekken gerealiseerd worden. Het…
Lees verder »

Test met tien boomveren langs Fietspad van de Toekomst N225

23 mrt om 09:54 uur
Op het Fietspad van de Toekomst langs de N225 in de provincie Utrecht, plaatste boomkwekerij Ebben onlangs tien…
Lees verder »

“Hoe het tot nu toe werkte, werkt het niet”

10 mrt om 11:27 uur
Groot nieuws van Maja van der Voet, programmanager van de Tour de Force: de hoofdlijnen van het Nationaal…
Lees verder »

Op weg naar 0 verkeersslachtoffers - slimme data brengt de verkeersveiligheid in beeld

9 mrt om 11:55 uur
De EU streeft ernaar om het aantal verkeersdoden terug te brengen naar 0 in het jaar 2050. Verkeersveiligheid…
Lees verder »

Toekomstbeeld Tour de Force: hier wil Nederland als fietsland heen

9 mrt om 10:25 uur
Henk Brink, voorzitter van de Tour de Force, presenteerde maandag samen met staatssecretaris Stientje van…
Lees verder »

Wegenwacht-leden kunnen kiezen voor e-bike als vervangend vervoer

3 mrt om 15:36 uur
De ANWB is een proef gestart waarbij wegenwacht-leden in een paar gemeenten kunnen kiezen voor een e-bike als…
Lees verder »

Cyclomedia introduceert 3DNL

2 mrt om 11:52 uur
In 2021 zet Cyclomedia de volgende stap in het digitaliseren en visualiseren van Nederland. Met de combinatie van…
Lees verder »

Lancering platform Women In Cycling

24 feb om 13:47 uur
Een coalitie van bedrijven en NGO’s heeft zich verenigd voor de oprichting van het platform Women In Cycling. Het…
Lees verder »