Global Mobility Call wordt het Europese lanceerplatform voor leiderschap in duurzame mobiliteit

dinsdag 18 april 2023

Van links naar rechts, David Moneo, Directeur van Global Mobility Call; Arancha Priede, Business Director van IFEMA Madrid; María José Rallo, Secretaris-generaal voor Vervoer en Mobiliteit; J

Van 12-14 september 2023 wordt het grootste internationale evenement voor duurzame mobiliteit georganiseerd in Madrid: Global Mobility Call. Dit jaar wordt het evenement gesponsord door de Spaanse regering en zal het gastheer zijn van twee grote evenementen georganiseerd door de Spaanse regering. In dit artikel lees je meer over het evenement, de deelnemers en de doelstellingen.

Global Mobility Call brengt grote bedrijven en associaties uit de energiesector samen, zoals Cepsa, Iberdrola en Total Energies. Ook openbaar vervoer wordt vertegenwoordigd, met deelname van het Consorcio de Transportes, EMT en Metro de Madrid. Daarnaast zijn er deelnemers op het gebied van multimodale mobiliteit, zoals Adif, Aena, Arriva, Enaire, Iberia, Puertos del Estado, Renfe en Senasa. Technologie en innovatie zijn vertegenwoordigd door bedrijven als Etra, Indra, Ineco en Sistem. Tot slot zijn er deelnemers op het gebied van infrastructuur, zoals het National Geographic Institute.

Doelstellingen

Global Mobility Call heeft als doel om 10.000 deelnemende professionals en naar schatting nog eens 15.000 online deelnemers via het digitale platform samen te brengen. Het evenement wil multisectorale relaties tussen bedrijven, instellingen, associaties en experts bevorderen. Het is een unieke kans om kennis te maken met de meest geavanceerde en innovatieve mobiliteitsoplossingen. In het kader van de kansen die het beleid van de Europese Unie op het gebied van energiebesparing en duurzame mobiliteit biedt, wordt via de NextGenerationEU-fondsen 800.000 miljoen euro uitgetrokken, waarvan een groot deel voor mobiliteitsprojecten. Er wordt een internationale deelname van 50% verwacht, met een sterke aanwezigheid van 16 Europese en Latijns-Amerikaanse landen.

Agendapunt van het Spaanse voorzitterschap van de EU

De tweede editie van Global Mobility Call valt samen met het Spaanse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, dat op 1 juli begint. Het ministerie van vervoer, mobiliteit en stedelijke agenda van de Spaanse regering ziet het evenement als een belangrijk agendapunt. Volgens María José Rallo, Secretaris-generaal voor vervoer van het ministerie, is het opzetten van nieuwe milieuvriendelijke mobiliteitsmodellen van vitaal belang om de ernstige gevolgen van de klimaatcrisis te beperken. De conclusies van het evenement zullen volgens haar de aandacht trekken van de Spaanse samenleving en de wereldwijde publieke opinie.

Het evenement valt onder het Horizon Europe-programma van de Europese Commissie en biedt deelnemers de mogelijkheid om hun kennis en expertise te delen, nieuwe samenwerkingsverbanden te vormen en gezamenlijk oplossingen te vinden voor de uitdagingen op het gebied van mobiliteit. Het is een belangrijk initiatief om de transitie naar duurzame mobiliteit te versnellen en de Europese doelstellingen op het gebied van klimaat en milieu te halen. Door het bevorderen van innovatie, samenwerking en het delen van best practices, draagt Global Mobility Call bij aan een duurzame en veerkrachtige toekomst voor Europa en de rest van de wereld.