5 kilo verschil tussen fietsende en autorijdende vijftigers

dinsdag 17 mei 2016
timer 2 min
Een fietsende vijftiger weegt zo'n 5 kilo minder dan zijn autorijdende collega, zo meldt CROW Fietsberaad. Dit komt naar voren uit een Engelse studie naar de relatie tussen obesitas en de manier waarop naar het werk wordt gereisd.

Volgens het CROW Fietsberaad betreft het de waarschijnlijk omvangrijkste studies ooit, gepubliceerd in de  The Lancet Diabetes & Endocrinology journal . Het onderzoek werd verricht door London School of Hygiene & Tropical Medicine, die in een eerder kleinschaliger onderzoek (2014) al een duidelijk verband vonden tussen BMI-score en de wijze van vervoer.

 

Voor dit recente onderzoek werd de data gebruikt van 150.000 personen van de UK Biobank, die gegevens bevat van een half miljoen personen in de leeftijd van 40 tot 69.


5 kilo en 4,4 kilo

De grootste verschillen in lichaamsgewicht en BMI zijn gevonden voor volwassen die fietsend naar het werk gaan, vergeleken met autopendelaars. Voor de gemiddelde man - in de studie 53 jaar - scheelt dat 5 kilo in lichaamsgewicht. Bij een gemiddelde vrouw van 52 jaar in de studie is de fietser 4,4 kilo lichter dan haar autorijdende tegenhanger.


Van en naar OV

Opvallend is dat ook bij OV-reizigers de cijfers lager liggen dan bij automobilisten, waaruit de onderzoekers afleiden dat ook een beetje beweging van en naar het OV al een reductie oplevert.


Andere factoren

De relatie tussen lichaamsgewicht en de vorm van vervoer staat los van andere factoren als inkomen, wonen in achterstandswijken, opleiding, alcoholgebruik, roken, algemene lichamelijke activiteiten en algemene gezondheid. 


Nationaal Fietscongres

Op het Nationaal Fietscongres, 2 juni in Groningen, legt Gordon Price de relatie tussen de aanpak van het stedelijk ontwerp in Vancouver (bekend als Vancouverism) en de voordelen voor de gezondheid die als gevolg daarvan naar voren komen. Price is onder meer bestuurslid van het International Centre for Sustainable Cities en is verbonden aan de Simon Fraser University in Vancouver. Volgens ‘Statistics Canada 2013 Health Profile’ is de regio Vancouver een van de vier gezondste plaatsen in Canada. 


 

Meer informatie over het Nationaal Fietscongres vindt u op www.nationaalfietscongres.nl 

 


Bronnen: CROW Fietsberaad en  The Lancet Diabetes & Endocrinology journal