Alle fietsonderzoeken onder één dak: de Dutch Cycling Academy

maandag 11 mei 2015
timer 2 min
In de Nederlandse planningspraktijk wordt met steeds meer ambitie naar de rol van de fiets als drager van leefbare verstedelijking gekeken. Het ontbreekt daarbij echter vaak aan structurele kennis over hoe je fietsen effectief verder kunt brengen. De Universiteit van Amsterdam wil samen met Windesheim, Radboud Universiteit en Technische Universiteit Eindhoven de krachten bundelen en in het najaar een gezamenlijk digitaal platform vormen: de Dutch Cycling Academy (DCA).

Tweesnijdend zwaard

De Dutch Cycling Academy moet een bottom-up platform worden voor iedereen die zich in Nederland met fietsonderzoek bezighoudt. “Er is geen gebrek aan initiatieven, maar wel aan regie en overzicht”, vertelt Marco te Brömmelstroet, Universitair Docent in Urban Planning aan de UvA. “Onszelf in gezamenlijkheid presenteren is een tweesnijdend zwaard: we hebben meer zichtbaarheid naar buiten toe en kunnen zo de ‘onderzoekkoek’ vergroten, maar het zorgt er ook voor dat we in Nederland proactief kunnen optreden”, aldus te Brömmelstroet. “Alleen door samen te werken kunnen we de academische mores van oneindige concurrentie doorbreken en zelf ook een rol spelen in het samenstellen van de onderzoeksagenda van bijvoorbeeld IenM. Ook kunnen we hiermee een centraal aanspreekpunt voor wetenschap-praktijk interactie verzorgen.”

 

18 juni Nationaal Fietscongres

Op het Nationaal Fietscongres vertelt dr. Marco te Brömmelstroet  in de sessie ‘De link tussen wetenschap en praktijk’ meer over de lopende onderzoeken, welke relevantie die hebben  voor de praktijk en wil hij graag met u in gesprek over nut en noodzaak van de Dutch Cycling Academy.

 

Meer informatie over het Nationaal Fietscongres vindt u hier!

De Dutch Cycling Academy moet een bottom-up platform worden voor iedereen die zich in Nederland met fietsonderzoek bezighoudt