APCOA breidt aantal laadstations flink uit

dinsdag 7 februari 2023

APCOA, parkeerexploitant met 1,8 miljoen parkeerplaatsen op meer dan 12.000 locaties in dertien landen, gaat voor 2035 tot 100.000 nieuwe laadstations installeren in zijn parkeervoorzieningen. Als onderdeel van de nieuwe strategie voor e-laden investeert het bedrijf in uitbreiding van de bestaande AC-laadinfrastructuur om uit te groeien tot een toonaangevende EV-laadoperator.

Tegelijkertijd installeren zowel strategische partners uit de automobielsector als aanbieders van energie- en laadinfrastructuur duizend extra snellaadstations binnen het locatienetwerk van APCOA. Een nieuw, door APCOA ontwikkeld, digitaal platform gaat de laadinfrastructuur ondersteunen. Het platform werkt hardware-onafhankelijk en biedt toegang tot laadpunten onafhankelijk van de operator. Deze open en compatibele opzet maakt de integratie van meerdere partners en diensten mogelijk en biedt een unieke propositie in de markt. Als onderdeel van het platform fungeert de APCOA FLOW-app als front-end voor de parkerende klant, die daarmee de diverse stappen in het laadproces eenvoudig kan doorlopen: van het zoeken van de laadpaal tot het boeken en betalen van de laadsessie.

Groene energie

“De transitie naar elektrische mobiliteit als de dominante aandrijftechniek binnen het wegverkeer is een onomkeerbare trend”, legt Philippe Op de Beeck, CEO van APCOA PARKING Group uit. “Laadinfrastructuur is daarom een belangrijke component in de transformatie van APCOA’s parkeergarages naar ‘urban hubs’. Als gevolg van de uitbreiding van het dienstenaanbod op onze locaties worden deze voor klanten aantrekkelijker. Als operator zien we een aanzienlijk omzetpotentieel door onze parkeervoorzieningen te upgraden met laadpunten en andere voor binnensteden relevante diensten.” Als onderdeel van APCOA’s streven naar CO2-neutrale oplossingen gaat de laadinfrastructuur voornamelijk draaien op groene energie.

Groeiende vraag naar laadstations

Het besluit van het Europees Parlement om de verkoop van nieuwe auto's met verbrandingsmotoren vanaf 2035 te verbieden is daarbij een zeer belangrijke ontwikkeling. Een recent onderzoek van marktanalisten van Dynata bevestigt dat consumenten steeds meer bereid zijn te kiezen voor een elektrisch voertuig, zelfs in landen die tot nu toe wat terughoudend waren om de overstap te maken.

Dit artikel verscheen in Trends 2023, meegezonden met de printeditie van MobiliteitsPlatform nr. 4. Meer lezen van Trends 2023? Ga naar onze digitale bibliotheek.