Bekijk waarom dit duo 100.000 uur aan een nieuwe stadsfiets werkte

woensdag 23 augustus 2017
timer 1 min
De oprichters van het fietsenmerk VanMoof, Taco en Ties Carlier, hebben 100.000 uur gewerkt aan het ontwikkelen van de hun nieuwste generatie stadsfiets. In een minidocumentaire vertellen zij hierover.

Meer dan tachtig procent van de VanMoof-fiets bestaat uit zelf ontwikkelde onderdelen. De vierde generatie Standard Straight-fiets is onder anderen voorzien van geïntegreerde bekabeling en een automatische kettingspanner. In 2009 begon het duo met ontwikkelen van vernieuwende oplossingen voor de fiets, die in de heersende fietsindustrie nog niet voor handen waren. “Voor elke goede oplossing die wij bedachten, hebben we zeker negen fouten gemaakt. Als we terugkijken, lijkt het soms wel een wonder dat deze prachtige fiets er überhaupt is gekomen”, vertelt mede-oprichter Taco Carlier daarover.

In plaats van te wachten tot de bestaande fietsindustrie met dit soort onderdelen, besloot het duo om de onderdelen zelf te ontwikkelen. “Zadel, de kettingkast, het stuur, de verlichting, de handgrepen van onze fietsen hebben we allemaal zelf uitgevonden. Aan elk onderdeel hebben we ongeveer vier jaar gewerkt”, aldus mede-oprichter Ties Carlier.