Belang van fietsverlichting ervaren met Virtual Reality Game

maandag 26 oktober 2015
timer 2 min
Fietsen zonder verlichting kan tot levensgevaarlijke verkeerssituaties leiden. Uit recent onderzoek komt naar voren dat 90 procent van de jonge fietsers in grote steden zowel geen voor- als achterlicht op de fiets heeft. Daarom hebben Veilig Verkeer Nederland en Shell een Virtual Reality Game gelanceerd voor kinderen, waarmee zij het belang van fietsverlichting ervaren.

De wintertijd is ingegaan en dat betekent meer fietskilometers in het donker. Jongeren fietsen relatief vaak zonder verlichting. Vooral in de grote steden, waar slechts 10 procent van de fietsers in de leeftijd 12-18 jaar met een voor- en achterlicht rijdt. In de overige steden (28 procent) en het buitengebied (61 procent) liggen de percentages iets hoger.

 

Achter het stuur

Om de kwetsbare jonge doelgroep bewust te maken van het belang van fietsverlichting hebben VVN en Shell een speciale Virtual Reality Game ontwikkeld. Een groep basisschoolleerlingen verzamelde zich bij Shell-station Slingelandtstraat in Amsterdam voor de primeur van de game. Met behulp van een geavanceerde virtual reality bril nemen zij zelf plaats achter het stuur van een auto en komen zij verschillende verkeerssituaties tegen. Op die manier beleven ze hoe het voor een automobilist is om fietsers zonder licht tegen te komen. VVN en Shell willen hiermee bereiken dat iedereen voortaan gewoon zijn licht aandoet.

Foto door: VVN/Shell