De opmars van de elektrische fiets

donderdag 21 maart 2019
timer 2 min
Het is gebeurd: in 2018 zijn er dan eindelijk meer nieuwe elektrische fietsen gekocht dan dat er normale stadsfietsen aangeschaft werden. Deze tendens werd al heel lang voorspeld en blijkt nu dus waarheid. Daarmee heeft de elektrische fiets de toekomst en zal het – zo voorspellen dezelfde insiders nu- de voorsprong die genomen is ten opzichte van de stadfiets snel vergroten.

Advertorial
Fietsbranche maakt recordomzet 

De elektrische fiets kon mooie cijfers over het jaar 2018 overleggen, want de verkoop van deze e-bikes steeg imposant, met liefst veertig procent. Uiteraard leverde dit ook mooie cijfers op voor de fietsbranche in het algemeen, zeker als u bedenkt dat de e-bike duurder is dan een stadsfiets. De fietsbranche maakte daardoor een recordomzet van liefst 1,22 miljard euro, aldus laten gezaghebbende partijen als de Bovag en de RAI Vereniging juichend weten. Behalve de kwaliteit en de voordelen van de elektrische fiets, was ook de prima zomer er debet aan dat er prachtige cijfers overlegd kunnen worden door fietsaanbieders. 


Aandeel stadsfiets daalt 

Ook de aantrekkende economie had een positieve uitwerking op de fietsverkoop. De elektrische fiets is nog steeds volop in ontwikkeling en wordt steeds gebruiksvriendelijker, veiliger en sneller. Wat dat betreft staan de Speed Pedelecs bij Mantel.com wel symbool van de ontwikkeling van de e-bike in ons land. 
Na een pauze van vier jaar werden er in 2018 eindelijk weer eens meer dan een miljoen fietsen verkocht. Lag de gemiddelde prijs van een verkochte fiets in 2017 nog op 734 euro, vorig jaar lag dat op 1.207 euro. Met speciale dank dus aan de elektrische fiets die ondanks de prijs aan een indrukwekkende opmars bezig is. Mocht er al een verliezer zijn, dan is het wel de stadsfiets dat het marktaandeel behoorlijk zag dalen van 42 naar 34 procent. Van alle fietsen die je in Nederland ziet beschikt al veertig procent over een elektromotor ondertussen. Zou het ooit honderd procent worden? 


Meer fietsen dan inwoners 

Over cijfers gesproken, wist je dat er in ons land meer fietsen (een kleine 24 miljoen) dan inwoners zijn en dat landelijk 2,3 miljoen elektrische fietsen de fietspaden in Nederland ontdekken? Die fietsen leggen, tenslotte, elk jaar ruim 15,5 miljard kilometer af. Ga er maar aan staan.