Deze elektrische fiets rijdt op waterstof

maandag 12 februari 2018
timer 1 min
Het Franse bedrijf Pragma Industries begon ruim tien jaar geleden de ontwikkeling van een fiets die op waterstof brandstofcellen rijdt. En nu presenteert het bedrijf de eerste waterstoffiets: Alpha 2.0, gaat het model heten.

Dat meldt het AD. De fietser kan 100 kilometer fietsen, voordat de waterstoftank opnieuw geladen moet worden. Bij speciale waterstof-vulstations kan de fiets binnen twee minuten opgeladen worden. Bij deze vulstations worden water en elektriciteit omgezet tot waterstof. In de tank wordt de waterstof samengeperst en opgeslagen.

Stabiele accu

De accu van de Alpha 2.0 heeft bovendien minder last van wisselende weersomstandigheden dan de accu van een traditionele elektrische fiets. ‘Normale’ batterijen raken bij koude temperaturen eerder leeg, maar Pragma Industries stelt dat de waterstoffiets daar geen last van heeft.

Tankstations

Het bouwen van een tankstation kost 30.000 euro en een fiets aanschaven kost 7.500 euro. Het Franse bedrijf wil zich daarom in eerste instantie richten op grootverbruikers, zoals fietsverhuurders en deelfietsbedrijven. Nadeel is alleen dat waterstof-vulstations nog niet op grote schaal aanwezig zijn. 

 

Binnen twee jaar moet de fiets ookte koop zijn voor consumenten, voor een bedrag van 5.000 euro.