Deze luchtzuiverende fiets gaat de strijd aan met smog in China

vrijdag 16 juni 2017
timer 2 min
Met zijn 'Smog Free Project' gaat ontwerper en kunstenaar Daan Roosegaarde de strijd aan met smog in Chinese steden. Als onderdeel van dat project introduceert Studio Roosegaarde nu de Smog Free Bicycle. Dat is een innovatieve fiets die vervuilde lucht opneemt, deze zuivert en vervolgens schone lucht rond de fietser vrijlaat.

Smog Free Bicycle maakt samen met Smog Free Tower en Smog Free Jewellery deel uit van het overkoepelende Smog Free Project. De fietsen werken op soortgelijke wijze als de Smog Free Tower, die goed blijkt te werken volgens simulatiemodellen van TU Eindhoven en metingen uit de praktijk.

Smogvrije steden

De fietsen bieden een gezonde en energievriendelijk oplossing voor stedelingen, waarmee zowel de verkeersopstoppingen als de luchtvervuiling in steden worden aangepakt. Het concept bevindt zich momenteel nog in de ontwikkelingsfase en moet gaan zorgen voor smogvrije steden.

Deelfiets is populair

Roosegaarde verwacht dat het concept in China goed aanslaat, vanwege de groeiende belangstelling voor fietsdeelprogramma’s in China. Een goed voorbeeld is Mobike, dat al meer dan een miljoen deelfietsen heeft geregistreerd in de regio Peking. ‘Peking was ooit een iconische fietsstad. Wij willen de fiets herintroduceren als cultureel icoon van China en als een volgende stap naar smogvrije steden’, stelt Daan Roosegaarde.


                Lees ook: Deelfiets is Chinees wapen tegen smog (Straatbeeld)

Zo moet de smogvrije fiets eruit gaan zien.