Ondernemers kunnen ontheffing aanvragen bij loket voor zero-emissiezone

donderdag 4 juli 2024

Foto: Shutterstock

Vanaf begin volgend jaar geldt in meerdere gemeenten in Nederland een zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s. Ondernemers en particulieren die in aanmerking komen voor een ontheffing kunnen deze vanaf nu online aanvragen via het Zero-emissieloket.

Ontheffingen

Een zero-emissiezone is een gebied waarin alleen uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s mogen rijden. Het is mogelijk dat een voertuig geen toegang heeft tot de zone, maar wel in aanmerking komt voor een ontheffing. Bestel- en vrachtauto’s mogen dan onder bepaalde voorwaarden toch de zone in. Zo zijn er ontheffingen vanwege de lange levertijd van een uitstootvrij voertuig of vanwege bedrijfseconomische omstandigheden.

Ook particulieren kunnen in aanmerking komen voor een ontheffing. Zij moeten dan wel bewijzen dat zij het voertuig niet voor een bedrijf gebruiken.

Vanaf 1 juli 2024 kunnen particulieren en ondernemers terecht op: rdw.nl/ontheffing-zero-emissie.

Zero-emissiezone

Op 1 januari 2025 voeren een groot aantal gemeenten een zero-emissiezone in, de rest volgt later. Dit wordt namelijk gefaseerd ingevoerd. Voertuigen die na 2025 nieuw op kenteken worden gezet, moeten dan uitstootvrij zijn. Voor oudere voertuigen gelden verschillende landelijke overgangsregelingen en vrijstellingen.

Bekijk hier welke gemeente een zero-emissiezone invoeren.