Enschede wil Fietsstad 2020 zijn

vrijdag 13 januari 2017
timer 2 min
Enschede heeft ambitieuze plannen op fietsgebied. De stad wil graag in aanmerking komen voor de titel 'Fietsstad 2020' van de Fietsersbond. In afwachting daarvan, heeft de Twentse stad zich alvast met eigen website en logo tot 'Enschede Fietsstad 2020' betiteld.

En dat terwijl Enschede helemaal nog geen kandidaat is voor Fietsstad 2020. “De nominaties daarvoor zijn nog niet geopend”, vertelt programmacoördinator Jaap Kamminga van de Fietsersbond. Sterker nog, eerst moet de Fietsstad 2018 nog worden uitgeroepen.

Investeringen

2018 komt voor Enschede te vroeg, vertelt projectleider Benjamin Groenewolt van ‘Enschede Fietsstad 2020’. Dat heeft te maken met de Fietsvisie 2012, waarin de gemeenteraad besloot te investeren in onder andere nieuwe infrastructuur, betere stallingsvoorzieningen en fietspromotie.

Die investeringen zijn gepland tot 2020. Zo worden speciale fietsstraten aangelegd, die samen een speciaal fietsnetwerk moeten vormen. Zo worden fietsers ontvlochten van doorgaande wegen, wat conflictsituaties met autoverkeer moet voorkomen.

Fietsstad

Ongeacht of de Fietsersbond Enschede in 2020 zal uitroepen tot Fietsstad, doet Enschede dat zelf al wel vast. “Dit hoort bij onze communicatie. Wij doen de investeringen om een fietsstad te zijn voor bewoners en werknemers”, meent Groenewolt. “Mochten we die titel nou niet winnen, dan zijn we nog steeds een fietsstad!” Kamminga van de Fietsersbond vindt het getuigen van ambities van Enschede. “En het is mooi om te zien dat een stad lang termijnplannen heeft.”

In 2014 deed Enschede ook al mee aan de fietsstadverkiezing, maar toen ging de eer naar Zwolle. “Wij hadden al hele mooie plannen, dus daarmee deden we mee. Maar in Zwolle was het beleid al veel verder in praktijk gebracht”, vertelt de projectleider namens gemeente Enschede.