EV laden in Noorwegen: Walhalla met vervelend randje

woensdag 10 augustus 2022

Download de app van MER, Shell Recharge, Bilkraft, EV Charging. Je moet flink je best doen om uit te zoeken van welke organisatie de laadpaal is bij wie je wilt laden. Dat is dan ook het enige wat je kunt opmerken over E-laden in Noorwegen. Aan het aantal laadstations ligt het niet. Noorwegen heet de EV van harte welkom.

Range-angst

Ik vond het wel spannend; met de E-auto -met een actieradius van iets meer dan 300 kilometer- op vakantie naar Noorwegen. In Nederland had ik nog maar twee keer ‘getankt’ bij een andere laadpaal dan die thuis aan de muur hangt. En dan nu ver weg met de elektrische auto.

Hoe hard en ver kun je rijden zonder dat je zonder stroom komt te staan? En is er dan wel een laadstation? Range-angst. De Chargemap-app vertelt waar je kunt laden, hoeveel laadstations er zijn en hoeveel kW die kunnen leveren. Je moet leren te vertrouwen op de informatie die de app geeft. De eerste keren gingen we bij ‘nog 100 km’ op de batterij al naarstig op zoek naar een supercharger.

"-"

Welkom

In Noorwegen is het een groot laadpaalwalhalla. Ga je wandelen op de Preikestolen en kom je met je e-auto? Welkom, parkeer als eerste en laad op terwijl je wandelt. Boodschappen doen? Welkom bij de KIWI, er staat een supercharger voor je klaar. Op de camping nabij Jotunheimen? Kom maar met je stekker; hier staat de paal.

We kunnen veel leren van Noorwegen. Er zijn prima laadvoorzieningen bij winkels, toeristische attracties, benzinestations en in de stad; parkeerpleinen vol laadpalen.

"-"

Betalen

Het betalen is een belangrijk punt dat aandacht verdient. Onze Enecopas werd vaak niet geaccepteerd. En ieder stad kende aan andere aanbieder van laadstroom. Die graag al jouw gegevens wil hebben. Jammer genoeg moet je bij iedere app veel van je privacy weggeven; en als je geen abonnement afneemt dan krijg je geen korting en kost het laden al snel 75 eurocent per kWh. Betalen met je creditcard of pin zou genoeg moeten zijn. De uitdaging is dus niet dat  je een laadpaal moet vinden, wél hoe je ‘m aan de praat krijgt.

Fotobron: Erna Jansen