'Fiets op, modus aan'

woensdag 13 april 2016
timer 2 min
De campagne 'Fiets op, modus aan' is van start gegaan. Stichting TeamAlert daagde jongeren op het Citaverde College in Roermond uit op de weg te letten in plaats van op hun mobiel. De campagne moet jongeren stimuleren hun telefoon niet te gebruiken als ze op de fiets zitten. De actie wordt georganiseerd in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL).

De smartphone speelt een grote rol in het leven van jongeren, ook als ze aan het verkeer deelnemen. Driekwart van de Nederlandse jongeren gebruikt een smartphone tijdens het fietsen, blijkt uit onderzoek van TeamAlert en AllSecur uit 2014. Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid uit 2013 komt naar voren dat deze jongeren 1,4 keer meer risico op een ongeval hebben dan hun leeftijdsgenoten die geen apparaten gebruiken tijdens het fietsen.

 

Zelf ervaren

TeamAlert vindt dat jongeren zich meer bewust moeten zijn van de gevaren van hun eigen gedrag en gaat hierover met jongeren in gesprek. Alle voorlichtingsmedewerkers zijn van dezelfde leeftijd als de jongeren en het zelf laten ervaren staat centraal in het project. 

 

De actie wordt georganiseerd in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL), in samenwerking met de gemeente Roermond. ROVL is het onafhankelijk bestuursorgaan dat, in opdracht van de provincie Limburg, werkt aan de verbetering van de verkeersveiligheid in Limburg. ROVL streeft dan ook naar nul verkeersslachtoffers.

 

In dit kader staat 2016 in het teken van ‘aandacht op de weg’. Met een aantal projecten worden weggebruikers zoals fietsers en automobilisten het komende jaar extra geïnformeerd en uitgedaagd na te denken over hun eigen verantwoordelijkheid als het gaat om verkeersveiligheid. De huidige campagne ’Fiets op, modus aan’ die jongeren stimuleert hun telefoon niet te gebruiken als ze op de fiets zitten, maakt hier deel van uit.

 

Meer over gedragsverandering van fietsende pubers?

Op het Nationaal Fietscongres organiseert Team Alert een workshop over dit onderwerp. Dit congres vindt plaats op 2 juni in Groningen, met een pre-congres op 1 juni. Ga voor meer informatie en aanmelden naar: www.nationaalfietscongres.nl