Fietsen in Vancouver

maandag 21 maart 2016
timer 2 min
In de afgelopen 10 jaar is de fiets aan een enorme opmars bezig in Vancouver. Het is de snelst groeiende vervoerswijze in de stad, sterker nog, de groei is de snelste ter wereld. En de stad zelf mag zich rekenen tot een van de gezondste steden in Canada. Is er een relatie tussen de stedenbouwkundige inrichting van Vancouver, de fiets en gezondheid?

Gordon Price uit Vancouver, Canada, vertelt op het Nationaal Fietscongres meer over dit interessante ontwerp.
Nu alvast een voorproefje: “De laatste jaren heeft Vancouver een indrukwekkend netwerk van gescheiden fietsroutes door de binnenstad ontwikkeld en een fietspadennetwerk van enkele honderden kilometers rondom het centrum”, somt Price enthousiast op. Volgens ‘Statistics Canada 2013 Health Profile’ is de regio Vancouver zelfs een van de vier gezondste plaatsen in Canada. “Met zoveel fietsers is dat niet verrassend”, zegt Price met trots. 


Meest leefbare stad

Vancouver staat bekend als een van de meest leefbare steden ter wereld. Weidse uitzichten en veel en goed onderhouden groen kenmerken deze stad die dichtbevolkt is en waar hoge woontorens de skyline sieren. De fiets wint in deze West-Canadese stad de laatste decennia steeds meer terrein. 


Relatie

Op het Nationaal Fietscongres, 2 juni in Groningen, legt Price de relatie tussen de aanpak van het stedelijk ontwerp in Vancouver (bekend als Vancouverism) en de voordelen voor de gezondheid die als gevolg daarvan naar voren komen. 

Meer informatie over het Nationaal Fietscongres vindt u op www.nationaalfietscongres.nl 


Gordon Price  

Gordon Price is bestuurslid van het International Centre for Sustainable Cities en verbonden aan de Simon Fraser University in Vancouver. Hij geeft regelmatig colleges over wegtransport en (land)inrichting. Tevens publiceert Price over stedelijke ontwikkelingen. Ook was hij jarenlang gemeenteraadslid van Vancouver en vervulde diverse bestuursfuncties op het gebied van OV en Transport.

 

Fietsen in Vancouver