Fietsers enquêteren zonder stoppen

dinsdag 2 juni 2015
timer 2 min
Een nieuwe methode om fietsers te enquêteren zonder dat die hoeven af te stappen. De resultaten van de proef moeten nog worden uitgewerkt, maar de eerste ervaringen klinken positief. Het idee komt van de provincie Utrecht. Op het fietspad langs Utrechtseweg tussen De Bilt en Utrecht werden 'stemvakken' aangebracht waarmee fietser al rijdende enquête-vragen konden beantwoorden, bijvoorbeeld of ze het huidige fietspad beter vinden dan voorheen.

Ja of nee

Ze konden dat doen door over het groene ‘ja-vak’ heen te rijden of over het rode ‘nee-vak’. Ook de optie ‘weet niet’ is soms aanwezig. De resultaten werden vastgelegd met een camera, later werden de beelden geanalyseerd.

 

Nader onderzoek nog noodzakelijk

Hans Kraaij van de provincie vertelt dat de methode op zich veelbelovend is, maar dat er nog wel wat nader onderzoek nodig is om te zien of de resultaten echt valide zijn. ‘Je moet onderscheid zien te maken tussen fietsers die bewust stemmen, en fietsers die zomaar over een stemvak heen rijden. En daar zijn we nog niet helemaal uit.’ Bekeken wordt ook of de telprocedure te vereenvoudigen is. Bijvoorbeeld door het gebruik van tellussen, hoewel dat praktisch moeilijk cq. betaalbaar te realiseren is. Een optie is wellicht om camera’s te gebruiken die fietsers over een bepaalde afstand kunnen de ‘tracken’, waardoor verschillende vragen en antwoorden aan één fietser zijn te koppelen. Zo zou wellicht ook de toevalligheidsfactor eruit gefilterd kunnen worden.

Bron: Fietsberaad