Fietsers met helm op nemen meer risico

maandag 18 januari 2016
timer 2 min
Hoewel fietsen met een helm 20 procent veiliger is dan fietsen zonder helm, kan het gedrag van helmdragers zorgen voor meer ongelukken. Dit blijkt uit psychologisch onderzoek van de universiteit van Bath. Helmdragers zouden meer risico nemen en meer op zoek zijn naar sensatie dan mensen zonder helm. Daarmee zou het veiligheidseffect dat de helm biedt teniet worden gedaan.

Onderzoekers lieten 80 fietsers een virtuele ballon zo groot mogelijk opblazen in hun experiment. De fietsers werd verteld dat hun ogen gevolgd werden met een zogeheten eyetrackingsysteem, dat op hun hoofd werd bevestigd. Bij een deel van de proefpersonen was het systeem bevestigd op een helm, terwijl het systeem bij de rest op een gewone pet bevestigd was.

 

Ondertussen werd het verschil in ballongrootte gemeten. Helmdragers bliezen de ballon wel 30 procent groter op dan de proefpersonen die een pet droegen. Onbewust namen de helmdragers dus veel meer risico.

 

Social priming

Een verklaring voor dit resultaat ligt volgens de onderzoekers in het fenomeen van ‘social priming’. Dit houdt in dat mensen onbewust keuzes maken op basis van woorden, symbolen of voorwerpen die ze eerder hebben gezien. In dit geval kiezen mensen dus voor risicovoller gedrag, nadat ze een veiligheidsvoorwerp als een helm hebben gezien.

 

Dat is opvallend, en kan daarom veel betekenen voor risicotrainingen, aldus Goedkoopsteautoverzekering.net. Als het veiligheidsmateriaal zorgt voor meer risicogedrag, is het de vraag wat daarvan dan precies het nut is.

 

Meer informatie: onderzoek 'Bicycle helmet wearing can increase risk taking and sensation seeking in adults'

Helmdragers zouden onbewust meer risico nemen.