Fietsvragen in online VVN Opfriscursus

dinsdag 26 april 2016
timer 2 min
De online Opfriscursus van Veilig Verkeer Nederland (VVN) is uitgebreid met vragen specifiek voor fietsers. VVN ziet de noodzaak voor de uitbreiding van de cursus met fietsvragen nadat vorige week bekend werd gemaakt dat het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in 2015 is gestegen. Het aantal onder oudere fietsers is zelfs fors gestegen met ruim 11 procent naar 135.

Een groot deel van de ongevallen vindt plaats met een e-bike. Nieuwe bestuurders van e-bikes worden vaak verrast door de snelheid van de e-bike. Ook bij het op- en afstappen gebeuren veel ongevallen. Daarnaast is het voor andere weggebruikers moeilijk om de snelheid van e-bikes in te schatten als bijvoorbeeld hun wegen kruisen. 


Verkoop e-bikes

De verkoop van e-bikes blijft jaarlijks toenemen. In 2015 werden 276.000 nieuwe e-bikes verkocht. Daarmee was de e-bike goed voor 28 procent van het aantal verkochte fietsen (2013: 19 procent, 2014: 21 procent). Felix Cohen, directeur VVN, roept de fietsbranche op om samen met VVN in actie te komen.

 

VVN Opfriscursus

De vorig jaar geïntroduceerde online Opfriscursus van Veilig Verkeer Nederland (VVN) is inmiddels 310.000 keer gedaan. De cursus bestaat uit drie stappen: een gratis online test, een lokale theoriecursus en een mogelijkheid tot een praktijkrit met de auto of fiets. Het Verbond van Verzekeraars, partner van de VVN Opfriscursus, geeft via verzekeraars Allianz, ASR en ZLM 20 euro korting aan deelnemers die na het volgen van de lokale theoriecursus voor de auto een praktijkrit doen. 


Lees hier meer over de stijging van het aantal verkeersdoden >>