Groningers bedenken anti-fietsendiefstal systeem

zaterdag 4 april 2015
timer 2 min
Zes Groningers komen met misschien wel de oplossing tegen fietsendiefstal. De medicijnstudenten zaten een tijd geleden bij elkaar. Het gesprek ging op een gegeven moment over fietsendiefstal. “Van ons allemaal was in ons eerste half jaar in Groningen de fiets gestolen. Daar bedachten we een oplossing voor.”

Chip in de fiets

De oplossing zit in een chip de studenten importeren uit China. De chip wordt gemonteerd in de stang en via het GPS-systeem kun je bijhouden waar de stalen ros is. “Wordt de fiets gestolen, dan kun je via een app inloggen op ons systeem en op de kaart precies zien waar de fiets is,” vertelt Niels Baxs, een van de studenten. Het verbaast de studenten dat dit systeem nog niet eerder is ontwikkeld. Ze denken zelf een goed systeem te hebben, dat ook nog eens praktisch uitvoerbaar is. Ze bouwen zelf in een werkplaats de chips in.


Doel: einde fietsendiefstal

Hoewel ze op termijn dat werk door ex-fietsendieven, die op het rechte pad zijn gekomen, laten doen. “Zo pakken we het probleem aan twee kanten aan en we hopen dat er zo een einde komt aan fietsendiefstal.” De chip die in de stang komt, gaat dankzij een klein batterijtje ongeveer drie jaar mee. “We hoeven er niet rijk van te worden. We hopen dat heel veel fietsen worden voorzien van een chip en dat dieven ophouden met stelen omdat de pakkans te groot is,” verklaren de studenten hun doelstelling met het systeem.


Het anti-fietsendiefstal-systeem gaat binnenkort online op de website www.findmybike.nl. Dan is ook de app beschikbaar voor iOS en Android.

 

Auteur: Marco in 't Veldt