Honderd koppig fietsend orkest tijdens Tour de France

vrijdag 29 mei 2015
timer 2 min
De start van de Tour de France brengt op een heel bijzondere manier de fiets en muziekcultuur in Utrecht samen in het Orchestre Bicyclette. Nog nooit eerder is een honderd koppig fietsend orkest samengesteld.

Orchestre Bicyclette is een community orkest, bestaande uit diverse deelnemende verenigingen en organisatie.  


Nog nooit eerder speelden ook gitaristen, violisten en cellisten mee in een fietsend orkest. Zij doen dit op bakfietsen. De blazers fietsen zelf,  of worden gefietst op drie- of vierwielers. Eenwielers zingen, ondersteunen percussie en spelen op kazoo.


Hoogtepunt tijdens Caravane d'Utrecht

Het hoogtepunt van de optredens is tijdens de Caravane d’Utrecht, een parade op 3 juli door de binnenstad aan de vooravond van de 1e etappe.


De muziek is aangepast aan het spelen met één hand. De composities zijn gemaakt voor de Tour de France, met onder andere een tekst op Utrecht en de Grand Depart. Maar er is ook een Syrisch lied, dat gespeeld en gezongen wordt door Syrische vluchtelingen op de fiets, met instrumentale en zang begeleiding van het gehele orkest.
 

Het is voor alle deelnemers een verrassende ervaring. Eén van de kinderen stal op de eerste repetitie meteen de show door gitaar te spelen op een eenwieler. Er ligt een plan voor de bouw van een metalen cello op een zijspan fiets. De Cyclophonia, een muzikale fietsconstructie die eerder werd ingezet op de fietsroute onder het Rijksmuseum, mag benut en aangepast worden om de dirigent van Orchestre Bicyclette een zichtbare positie te geven. Diverse andere constructies moeten zorgen voor een krachtige basis van de percussie om met de bassen en de dirigent te zorgen dat het orkest - met een lengte van 70 meter - bij elkaar bij blijft in de muziek.


Crowdfunding

Voor de bouw van constructies is een crowd funding campagne gaande, zie https://www.voordekunst.nl/projecten/3271-orchestre-bicyclette . Op de website van het orkest kun je de ontwikkelingen volgen, zie www.orchestrebicyclette.nl

 

 

De Tour brengt allerlei mooie initiatieven met zich mee zoals het fietsend orkest. Via crowdfunding hoop men extra materiaal te kunnen realiseren.