Laadschijf biedt oplossing voor ‘laadstress’

woensdag 26 januari 2022

Sinds kort is het mogelijk om een gratis laadschijf aan te vragen bij de ANWB. Op de laadschijf kunnen gebruikers van openbare oplaadpalen aangeven hoe lang hun elektrische voertuig nog aan de lader hangt. De laadschijf is ook te gebruiken als blauwe parkeerschijf.

Momenteel bestaan er geen regels voor het gebruik van openbare oplaadpalen. Bezitters van elektrische voertuigen zijn vrij om de laadinfrastructuur onbeperkt te gebruiken. Ongeschreven regel is wel dat je het voertuig weghaalt wanneer deze volledig opgeladen is, op die manier kan optimaal gebruik worden gemaakt van de beschikbare laadpalen, de zogeheten ‘laadetiquette’.

Laadstress

Het niet beschikbaar zijn van voldoende laadinfrastructuur kan voor bezitters van elektrische voertuigen resulteren in zogeheten laadstress of laadangst. Mensen met laadstress maken zich zorgen of ze hun elektrische voertuig voor vertrek wel voldoende kunnen opladen. Het gebruik van laadpalen brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Het is van belang dat je je bewust bent van de laadbehoefte van andere gebruikers. Met de laadschijf kunnen gebruikers van laadpalen precies aangeven tot hoe laat het voertuig op de laadplaats staat. Daarnaast is de laadschijf ook te gebruiken als blauwe parkeerschijf.

Meerdere aanbieders

De laadschijf is geen nieuwe uitvinding. Sinds de introductie van openbare laadinfrastructuur zijn zogeheten laadschijven in omloop. Ook in het buitenland werden de schijven al langere tijd aangeboden. Op sommige versies kunnen gebruikers hun contactgegevens achterlaten, zo kunnen gebruikers met een dringende oplaadbehoefte snel contact opnemen met de desbetreffende gebruiker.