MOBIAN stoomt door met Park & Bike locaties

vrijdag 21 april 2023

Met twaalf Park & Bike hubs in Amsterdam en acht in Rotterdam ziet MOBIAN meer mogelijkheden om zich ook te richten op andere steden. Door deze mobiliteitshubs aan de rand van het centrum te plaatsen, biedt het de forens een gegarandeerde parkeerplek en een gezond alternatief met de overstap naar een (elektrische) fiets voor de laatste kilometers.

Binnenkort breidt MOBIAN uit naar Den Haag, weet Manuel Cayre, directeur Business Development, te melden. “We zien in de Haagse binnenstad de parkeerdruk steeds verder toenemen. Met onze MOBIHUBS buiten het centrum kunnen forenzen eenvoudig parkeren en de laatste kilometers op de fiets naar het werk reizen. Daarnaast is Den Haag in de zomer een populaire bestemming voor strandliefhebbers. Ook voor deze reizigers bieden wij een duurzaam alternatief voor het parkeren van de auto.”

Focus op forenzen 

Met het Park & Bike concept focust MOBIAN zich op forenzen en ziet ook in het datagebruik via de MOBIAN-app dat deze groep het meest gebruik maakt van hun diensten. Voor het komende jaar heeft de organisatie meer Nederlandse steden op de korrel met veel potentie voor succesvolle hubs. “Door een grondige data-analyse bepalen we in hoeverre er in deze steden sprake is van een toenemende parkeerdruk", legt Cayre uit. "In feite geldt voor ons hoe slechter de bereikbaarheid voor de automobilist, hoe beter wij een rol kunnen spelen bij het duurzamer, schoner en leefbaar houden van de stad."

"We kijken echter ook naar de fietsinfrastructuur die op orde moet zijn en of er überhaupt geschikte hublocaties voor handen zijn. Wij zien dat parkeergarages buiten het stadscentrum vaak geen optimale bezettingsgraad hebben. Met het Park & Bike concept bieden we twee vliegen in een klap. De parkeergarages zijn gevuld met zowel auto’s als onze leenfietsen en we leveren een bijdrage aan de ambitie van de stad: een schone, veilige en leefbare binnenstad. Daarmee kunnen wij samen met de overheden het proces versnellen naar een autoluwe binnenstad.”

Relevant voor werkgevers

Onder werkgevers is het MobiPool-membership populair. Een groep flexibel in te zetten werknemers beschikt over een aantal deelbare parkeer- en (e-)bike-lidmaatschappen. Verschillende medewerkers kunnen onderling afstemmen en Park & Bike tot twee weken van tevoren boeken op de dagen waarop zij wensen er gebruik van te maken. 

Over de grens

Manuel Cayre kijkt inmiddels ook naar waar mogelijkheden liggen over de grens. Allereerst richt MOBIAN de pijlen op Düsseldorf. “Ook daar stijgen de parkeertarieven door en neemt de druk op de openbare ruimte toe. Ook andere Europese steden waar de parkeerdruk toeneemt en ruimte beperkt is, staan op ons lijstje. Elk land heeft echter andere wetgeving en infrastructuur. Met name de fietsinfrastructuur moet wel voldoende op orde zijn, willen wij onze diensten kunnen aanbieden. Elke stad die zijn groene ambities wil waarmaken, kunnen wij helpen met het Park & Bike concept.” 

parkeren fiets auto

foto: MOBIAN