Monument voor het Fietsende Schoolkind in voorbereiding

donderdag 15 juni 2017
timer 2 min
Als het aan de Fietsersbond en industrieel ontwerper Onno van Dokkum ligt, heeft Nederland over een jaar een monument voor het Fietsende Schoolkind.

Van Dokkum, die eerder onder meer het concept van het Toeristisch Overstap Punt (TOP) bedacht, presenteerde het plan vanmiddag op de wereldfietsconferentie Velo-city in Nijmegen. "Fietsende schoolkinderen zijn regelrechte helden. Ze fietsen kilometers per dag door weer en wind. Ze geven het goede voorbeeld aan hun ouders die vanuit angst ingegeven vaak hun kinderen met de auto naar school willen brengen."

Waar het monument komt, is nog niet bekend. De Fietsersbond, die het initiatief ondersteunt is in gesprek met verschillende provincies en gemeenten. Het moet niet alleen bij een 3D-geprint beeld blijven, als het aan de initiatiefnemers ligt. Het monument moet een startpunt worden van allerhande activiteiten om het bewustzijn van de voordelen van fietsen onder kinderen breder onder de aandacht te brengen. Van Dokkum: "Je kan bijvoorbeeld denken aan wedstrijden tussen steden wie de meeste fietskilometers maakt of wie de minste slachtoffers heeft. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een televisieprogramma."

Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, wil bovendien dat het fietsen naar school op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco komt: "We nemen de fietscultuur als vanzelfsprekend aan, maar we geven onze kinderen een vrijheid mee die werkelijk uniek is in de wereld. Daar zouden we veel trotser op moeten zijn." Van Dokkum is het daarmee eens: "Dit is keiharde identiteit van Nederland."

Binnen een jaar moet duidelijk zijn waar het monument komt. Van Dokkum wil het liefst dat het monument al geplaatst is. Een fotowedstrijd, georganiseerd door de Fietsersbond, die na de zomervakantie onder schoolkinderen van start gaat, moet als inspiratiebron voor het uiteindelijke beeld gaan dienen.