Nationaal Fietscongres 2018 georganiseerd in Rotterdam

donderdag 21 september 2017
timer 2 min
Tijdens het Nationaal Fietscongres 2017 in Tilburg maakte dagvoorzitter Dolf Jansen bekend dat het congres in 2018 wordt georganiseerd door... gemeente Rotterdam.

In het Rotterdamse Fietsplan 2016-2018 krijgt de fiets een belangrijke rol om de stad bereikbaar te houden. Tijdens het Nationaal Fietscongres 2018, dat op 20 en 21 juni in Rotterdam wordt gehouden, is te zien wat de omslag in denken de stad en haar fietsers heeft opgeleverd.

 

Rotterdam is, na de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog en de opkomst van de automobiliteit in de wederopbouwperiode, min of meer vanzelfsprekend ingericht als stad met veel ruimte voor de auto. Hier bleef de urgentie om meer ruimte te geven aan schoon en langzaam verkeer dan ook langer uit dan in historische binnensteden, zoals Utrecht of Amsterdam. Rotterdam maakt nu een omslag, waarbij groei en stedelijke verdichting, economische vernieuwing en de transitie naar meer fiets- en ov-gebruik richtinggevend zijn.

Meer fietsers

De afgelopen tien jaar is het aandeel fietsen in Rotterdam met 60% gestegen. Dat is meer dan een verdubbeling, terwijl het autogebruik nagenoeg stabiel is gebleven. Het Rotterdamse college wil de groei in het fietsgebruik nog verder stimuleren, onder meer door de 208.000 Rotterdammers die nu dagelijks de fiets pakken meer ruimte, comfort en snelheid te geven.

 

Lees ook: Lukt het op de Coolsingel, dan lukt het overal

Komt dat zien

Op 20 juni 2018 kan tijdens het precongres (ook op de fiets) kennis worden gemaakt met het fietsbeleid en de mobiliteitstransitie van Rotterdam. ’s Avonds vindt het informele fietsdiner plaats. Op 21 juni is tijdens de congresdag volop ruimte voor interessante sessies, wordt de Tour de Force Innovatieprijs uitgereikt en kunnen de congresgangers hun kennis(sen) verder uitbreiden. 

Wethouder Pex Langenberg van Rotterdam (rechts) krijgt de symbolische sleutel uitgereikt van de gastheer van dit jaar: wethouder Mario Jacobs van Tilburg