Nieuw landelijk deelfietssysteem HelloVelo start in Amsterdam

dinsdag 1 november 2016
timer 2 min
HelloVelo introduceert begin volgend jaar een eenvoudig en betaalbaar fietsdeelsysteem in Amsterdam. Het systeem geeft reizigers de mogelijkheid met hun smartphone hun reis te plannen, een fiets te reserveren, te betalen en het slot te openen zonder dat er een pasje of abonnement nodig is.

Begin 2017 zal HelloVelo in Amsterdam van start gaan op tientallen bestaande locaties en stallingen. Daarna zal het systeem zich uitbreiden naar andere grote steden en uiteindelijk naar heel Nederland.

 

Samenwerking

Het systeem wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking van drie partijen. De sloten die geopend kunnen worden met een app op de smartphone, worden geleverd door Mobilock. GoAbout is verantwoordelijk voor de app en de website waarop klanten zowel hun reis kunnen plannen als een fiets kunnen boeken en betalen. De deelfietsen worden geleverd door de zeventien Amsterdamse fietswinkels die onderdeel zijn van Het Zwarte Fietsenplan.


Elke plek een ophaalpunt

In steeds meer grote steden in de wereld wordt een fietsdeelsysteem gestart of gesubsidieerd om zo de uitstoot van het verkeer tegen te gaan. Het probleem hierbij is vaak dat dit vraagt om dure investeringen in de infrastructuur, zoals betaalzuilen, fietsklemmen en stallingsruimte. 


De sloten van het systeem van HelloVelo zorgen ervoor dat de fietsen overal gestald, gevonden en opgehaald kunnen worden zonder dat er sprake is van extra kosten. Volgens Mobilock-directeur Walter Nieuwendijk kan deze technologie in samenwerking met het internet een krachtige  impuls geven aan iets wat mensen al eeuwen doen, namelijk delen: “Autodelen, ritdelen, carpoolen en fietsdeelsystemen zijn geen trend, maar een fundamentele transitie, waarbij het gebruik van vervoermiddelen belangrijker is geworden dan het bezit.”

Fietsen kunnen op elke plek gestald, gevonden en opgehaald worden.