Nieuwe app stuurt bij gevaar waarschuwingssignaal naar slimme fietsbel

donderdag 20 oktober 2016
timer 2 min
In Den Bosch wordt de komende acht weken de nieuwe app 'SafetoBike' getest door 50 leerlingen van het Ds. Pierson College. De app staat in contact met een slimme fietsbel die oplicht wanneer de fietsers een gevaarlijk kruispunt naderen.

SafetoBike maakt gebruik van een kaart waarop alle gevaarlijke plekken in de route staan aangegeven. Deze punten komen uit de database van politie en verzekeraars en zijn gebaseerd op locaties waar de afgelopen jaren veel ongelukken zijn gebeurd. Fietsers kunnen zelf ook aangeven welke plekken zij als gevaarlijk ervaren.

 

Waarschuwingssignaal

Door middel van GPS-locatie wordt de route van de fietser bijgehouden. Hierdoor kan er tijdig een waarschuwingssignaal worden afgegeven wanneer de fietser een gevaarlijk punt nadert. De smartphone zelf geeft tijdens het fietsen geen signaal af, maar is gekoppeld aan de slimme fietsbel. De fietsbel zal dan trillen, geluid maken of oplichten. Hierdoor kan de smartphone tijdens het fietsen in de een tas of broekzak.


Verkeersslachtoffers 

De app is ontwikkeld door softwarebedrijf SAP Nederland en verzekeraar Interpolis in samenwerking met Quinso, Via en FROLIC Studio. De Volkskrant schrijft dat er volgens de initiatiefnemers behoefte is aan de slimme fietsbel. Jaarlijks zijn er 200 dodelijke slachtoffers door ongelukken met de fiets. Ook het aantal gewonden als gevolg van een fietsongeval ligt met 78.000fietsers hoog, aldus De Volkskrant.


Een groot gedeelte van de slachtoffers bestaat uit jongeren in de leeftijd van 12-17 jaar. Vandaar dat de leerlingen van het Ds. Pierson College zijn geselecteerd om de slimme fietsbel te testen. Op korte termijn zullen ook andere middelbare scholen uit grotere Nederlandse steden de app uitproberen.

 

Leerlingen van het Ds. Pierson College in Den Bosch mogen de slimme fietsbel als eerste testen