‘Onze fietspaden gaan verrassend lang mee’

dinsdag 26 juli 2022

“Met een beetje geluk fietsen we over 100 jaar nog steeds over de paden die we vandaag de dag aanleggen”, zegt Jim Brouwer, commercieel directeur van Easypath. “Als bedrijf zijn we voortdurend bezig met de verduurzaming van ons product. Met onze modulaire en circulaire fietspaden zetten we de volgende stap naar een duurzame wereld.”

“Slechts een aantal jaar geleden was het nog heel normaal om, zonder blikken of blozen, dingen weg te gooien. De term ‘circulariteit’ is de afgelopen jaren enorm populair geworden, en niet zonder reden. Als maatschappij zijn we ons ervan bewust geworden dat grondstoffen op kunnen raken. Als we ons als land ook in de toekomst willen blijven ontwikkelen moeten we nadenken over de hergebruik van grondstoffen”, aldus Brouwer.

Lange houdbaarheidsdatum

De fietspaden van Easypath zijn gemaakt van beton. Vergeleken met asfalt of tegels gaat beton een stuk langer mee. Beton heeft een levensduur van 80 tot 100 jaar en heeft weinig onderhoud nodig. “Een simpele rekensom laat zien dat een lange levensduur en lage onderhoudskosten resulteren in een relatief goedkoop product waar je jaren plezier van hebt”, stelt Brouwer.

Verrassend duurzaam

Easypath heeft de levenscyclus van zijn fietspaden door een onafhankelijk bureau laten onderzoeken. Tijdens deze zogeheten LCA-analyse (Life Cycle Analyses) werd de volledige cyclus; van productie tot het einde van de levensduur, in kaart gebracht. “We vonden de uitslag erg verrassend. De fietspaden van Easypath zijn nóg duurzamer dan we zelf voor mogelijk hadden gehouden. Ook onze MKI-waarde (Milieu Kosten Indicator) is laag. De milieu-impact van een betonnen fietspad is een stuk lager dan de impact van een fietspad van asfalt of tegels”, zegt Brouwer trots.

De fietspaden van Easypath worden op een duurzame wijze aangelegd. Een groot gedeelte van het productieproces vindt plaats in de fabriek, daardoor zijn op locatie zelf minder machinebewegingen en grondverplaatsingen nodig. Op die manier kunnen de fietspaden van Easypath ook in kwetsbare Natura2000-gebieden worden aangelegd.

Een tweede leven

Easypath gaat zelfs nog een stapje verder. Een fietspad dat op locatie A wordt aangelegd kan op den duur een tweede leven krijgen op locatie B. De fietspaden van Easypath zijn demontabel. De betonnen segmenten passen als legoblokjes in elkaar. Als een soort donortransplantatie kan een fietspad op een nieuwe locatie weer jaren vooruit.

“We kunnen de toekomst nooit precies voorspellen. Maar één ding weten we zeker. De fietspaden van Easypath kunnen nog jaren mee”, besluit Brouwer.

Easypath
Easypath.nl

Fotobron: Easypath