OV-fietsen na revisie weer in nieuwstaat

maandag 15 september 2014
timer 2 min
Na vier jaar gebruik zijn de opvallende geel-blauwe OV-Fietsen niet meer geschikt voor verhuur aan NS-klanten. Daar komt vanaf nu verandering in. Dankzij remanufacturing krijgen de oude OV-fietsen een tweede leven. Na demontage worden alle onderdelen van de gebruikte OV-fietsen zorgvuldig bekeken en beoordeeld op geschiktheid voor hergebruik.

Aanzienlijke grondstofbesparing

Deze voor hergebruik geschikte onderdelen worden hernieuwd alvorens ze ingezet worden voor de OV-Fiets Recycle, een initiatief van NS en Roetz-Bikes. Daarnaast worden de afgeschreven onderdelen door nieuwe vervangen. De samenwerking tussen het spoorbedrijf en de jonge fietsenproducent heeft een nieuwe, duurzaam geproduceerde fiets opgeleverd. Een pilot van de beide bedrijven laat zien dat een fonkelnieuwe OV-Fiets geproduceerd kan worden met een aanzienlijke besparing van grondstoffen.

 

Verspilling tegengaan

Sociale Werkplaats Roetz-Bikes en NS OV-Fiets willen met het remanufacturing proces verspilling van bruikbare materialen en onderdelen tegengaan. Naast deze bijdrage aan duurzame mobiliteit wordt er ook werkgelegenheid gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het door Roetz-Bikes opgezette proces wordt nagenoeg volledig uitgevoerd bij sociale werkplaatsen.


Pilot

Binnen de afgeronde pilot zijn 100 OV-Fietsen hergeproduceerd, waarvan de eerste vijftig al kunnen worden gehuurd op de stations Amersfoort en Utrecht CS (fietsenstalling Jaarbeursplein). De OV-Fiets Recycle is te herkennen aan het groene OV-Fiets Recycle-kenmerk op het frame onder het zadel.