Parkeergarage onder Amsterdamse gracht

dinsdag 10 januari 2017
timer 2 min
Het is al jaren een heet hangijzer in Amsterdam, maar de kogel is nu echt door de kerk: onder de werktitel 'Boerenweteringgarage' komt een parkeergarage onder gracht. De eerste damwanden werden in 2016 geplaatst en inmiddels wordt de gracht leeggepompt. In december 2017 moet de garage geopend worden en ruimte bieden aan 600 auto's en 60 fietsen.

In 2005 waren de plannen er al, maar door juridische procedures van buurtbewoners werd de bouw almaar opgeschort. Zelfs de Raad van State liet de bouw in een eerder stadium uitstellen, omdat er onvoldoende onderzocht zou zijn naar de gevolgen van de aanleg van de garage. Maar na ruim tien jaar steggelen wordt het water nu echt uit de grachten weggepompt. In totaal wordt zo’n 87 miljoen liter water uit de gracht gehaald, wat gelijk staat aan twintig zwembaden. Vervolgens kan er met de bouw worden begonnen.

Straatbeeld

Om de aangelegen Ruysdaelkade zo min mogelijk aan te tasten, zijn ventilatievoorzieningen, vluchtwegen, de in- en uitrit en de hoofdentree geïntegreerd met het straatbeeld. De inrit van de parkeergarage leidt geleidelijk met veel daglicht naar beneden, aldus ontwerpbureau ZJA Zwarts & Jansma Architecten. Bovendien worden laten de glaswanden van de voetgangersentree veel licht en lucht de parkeergarage binnendringen.

Ontwerp

De parkeergarage bestaat uit twee eenrichtingscircuits, die op beide niveaus dezelfde eenduidige routering hebben. Op deze manier kunnen automobilisten op gemakkelijke wijze een parkeerplek vinden, stelt het architectenbureau.

 

Zodra de garage eind 2017 klaar is, wordt de gracht weer gevuld met water. Dwars over de Boerenweteringgracht zijn stempelbuizen aangebracht, waardoor de damwanden op zijn plaats blijven. Op deze manier wordt de ruimte multifunctioneel gebruikt.

Stadsbeleid

De aanleg van de ondergrondse parkeergarage past in het Amsterdamse stadsbeleid, waarin wordt ingezet op een ruimtelijker straatbeeld. Met de komst van deze garage moeten ruim 300 parkeerplekken in de drukke straten van De Pijp beschikbaar komen. Momenteel staan er namelijk vaak meer auto’s geparkeerd dan dat er überhaupt aan parkeerplek beschikbaar is. Deze ruimte kan vervolgens worden gebruikt voor andere doeleinden zoals meer groen op straat.

Parkeervergunning

De Boerenweteringgarage kost 34,5 miljoen euro, afkomstig uit belastinggeld. De afgelopen jaren hebben omwonenden extra betaald voor hun parkeervergunning, waardoor de kosten gedragen kunnen worden.

 

Zo gaat de nieuwe Boerenweteringgarage aan de Ruysdaelkade eruit zien. Ontwerp: ZJA Zwarts & Jansma Architecten