Pilot BikeScout gestart in Eindhoven

vrijdag 4 maart 2016
timer 2 min
In Eindhoven is op 3 maart een pilot met BikeScout gestart om de verkeersveiligheid voor fietsers verder te verbeteren op de rotonde Meerenakkerweg-Kasteellaan. BikeScout is een innovatief detectiesysteem van Heijmans dat automobilisten bij oversteekplaatsen waarschuwt voor naderende fietsers.

Eindhoven is de eerste Nederlandse stad waar BikeScout wordt toegepast. Het innovatieve karakter van de pilot sluit prima aan bij de ontwikkeling van de stad als Smart City. Samen met een klankbordgroep van omwonenden, politie en Fietsersbond heeft de gemeente de afgelopen periode gekeken naar aanvullende maatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten op deze rotonde. Het leggen van rubberen drempels in mei vorig jaar heeft daar al beduidend aan bijgedragen. Met BikeScout onderzoekt de gemeente nu of dit de situatie voor fietsers nog verder kan verbeteren.


Waarschuwing met knipperende LED-lichten

Heijmans heeft een systeem ontwikkeld dat op basis van fietssnelheid en afstand berekent op welk moment een fietser een kruispunt nadert en dat automobilisten tijdig waarschuwt met knipperende LED-lichten in het wegdek.


Evaluatie met de klankbordgroep

Om het effect van de BikeScout te meten zijn tijdelijk twee mobiele camera’s geplaatst. Gedurende zes weken monitoren ze de verkeerssituatie op de rotonde. Daarna vindt samen met de klankbordgroep een evaluatie plaats op basis van de camerabeelden en de ervaringen van omwonenden.

Impressie van het detectiesysteem BikeScout.